Az AMD Sledgehammer projekt

Az AMD Sledgehammer projekt

2001. március 22. 15:54, Csütörtök
A sokak által nagy érdeklődéssel várt következő generációs AMD processzorról az elmúlt időkben kiszivárogtak ugyan bizonyos információk, de egy ideje mintha túl nagy lenne a csönd ebben az ügyben, így most röviden megpróbáljuk áttekinteni, hogy tulajdonképpen mi is ez az AMD Sledgehammer.

Habár az AMD hivatalosan még nem erősítette meg, a Sledgehammer termékcsaládba tartozó processzorok eleinte 0,18 mikronos gyártási technológiával készülnek majd, és csak egy bizonyos idő múlva térnek majd át a 0,13 mikronos csíkszélességre. A mostani Athlon processzorokhoz képest a néhol K8-asnak is nevezett új AMD chipek jelentős újdonságokat fognak majd felvonultatni, így ezek az új chipek várhatóan jelentősen nagyobb cache memóriával, nagyobb frekvencián fognak majd működni. Az AMD Sledgehammer processzorok on-die L2 cache mérete 512 KB és 2 MB között fog mozogni, és a cache természetesen a chip teljes frekvenciáján fog majd működni. A várhatóan PPGA tokozású K8-as chipek rendszerbusza a legújabb Athlonokhoz hasonlóan 266 MHz-es lesz, míg a chipek frekvenciája a tervek szerint legalább 2 GHz lesz.

Az új AMD processzorok x86-64 architektúrája támogatja majd a 64 bites virtuális címtartományt is, bár a Hammer családba tartozó első processzor, vagyis a Sledgehammer "csak" 48 bites virtuális címtartomány (40 bites valós címtartomány) támogatással fog rendelkezni, de még ez is jóval túlmutat a jelenlegi 32 bites processzorok hasonló adatain. Az AMD cég mérnökei nyolc darab 128 bites XMM/SSE regisztert is raktak a Sledgehammerbe, így az új procikban több "hely" jut majd azoknak a SIMD számításoknak, melyekre a különböző multimédiás és grafikus programokban, valamint a játékokban kerül sor. Az új CPU-ban található regiszterek egyébként natív módon lehetővé teszik a 64 bites műveletek végrehajtását. Az AMD K8 core ezenkívül pedig a 3DNow!, az SSE és az SSE2 utasításkészleteket is támogatni fogja.

A jelenlegi 32 bites x86 technológiával maximum 4,2 GB memória címezhető meg, míg a x86-64 architektúra esetében ez az adat már 4,5 millió GB. Első hallásra talán még a jelenlegi 4,2 GB-os memóriatámogatás is soknak tűnhet, azonban ez a határ már sok mai adatbázis és hálózati szerver esetében is korlátozó tényezőt jelent, így ilyen szempontból az x86-64 architektúrának mindenképpen van létjogosultsága. Egyébként még az első Sledgehammer szériába tartozó processzorok 40 bites valós címtartománya révén is körülbelül 1000 GB-os memóriatámogatás lesz elérhető.

Az AMD Sledgehammer processzorok a korábbi 16 és 32 bites alkalmazásokat sokkal jobb sebességgel futtatják majd, mint a konkurens Intel Itanium chipek, ez pedig még akkor sem elhanyagolható tény, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ezek az új processzorok igazából 64 bites felhasználásra készülnek, hiszen a szakértők szerint az első, teljesen 64 bites rendszerek csak 2005 körül jelennek majd meg, addig pedig még rengeteg idő van hátra. Az pedig ugyancsak az AMD malmára hajthatja a vizet, hogy míg az Intel Itanium procik 800 MHz-en fognak működni, addig a Sledghammer "kapásból" 2 GHz-ről rajtol majd, persze az Intel már az Itanium utód McKinley processzorral is rémítgeti a jónépet. A 64 bites verseny tehát egyelőre még nyitott, így csak annyit lehet mondani, hogy nyerjen a jobbik!

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások