A legális stream-platformok problémái növelik a kalózkodást

A legális stream-platformok problémái növelik a kalózkodást

2022. szeptember 12. 23:16, Hétfő
A jogi tiltás ellenére az illegális ajánlatok felé fordulnak a futballszurkolók.

Az augusztusi spanyolországi és olaszországi problémák után most a Canal+ Bajnokok Ligája-közvetítése váltott ki nagy felháborodást a fizető közönség körében. A Dazn és a Movistar+ közel ötmilliárd eurót fizetett a spanyol bajnoki mérkőzések ötéves közvetítési jogáért. A megállapodás feltételei szerint a Movistar+ felhasználók ingyenesen regisztrálhatnak egy Dazn-fiókot, hogy részt vehessenek az online akcióban. Amikor azonban augusztusban elkezdődött az új szezon, sok szurkoló nem tudta megnézni az első, együttműködésben közvetített mérkőzést - az FC Barcelona és a Rayo Vallecano közötti meccset- a fizetett szolgáltatásokon keresztül. Úgy tűnik, a Dazn szerverei nem tudtak megbirkózni a rohammal.

Hasonló helyzet volt megfigyelhető Olaszországban is. A Serie A kezdete döcögősen indult a Dazn számára. Számos felhasználó panaszkodott arra, hogy egyáltalán nem tudott bejelentkezni. Akik pedig be tudtak jelentkezni, azokat bosszantották a stream megszakadásai és a hirtelen kijelentkezések. Mindezt úgy, hogy mindkét bajnokság közvetítési jogainak tulajdonosai előre hangosan figyelmeztettek az illegális streamek használatának elkerülésére, és egyes esetekben jogi lépéseket tettek az ilyen ajánlatok ellen, IP-blokkolást kérve a szolgáltatóktól.

De nem a Dazn az egyetlen stream-szolgáltatás, amely kivívta a futballrajongók haragját. A francia Canal+ műsorszolgáltatót is panaszokkal bombázták a minap. Szerda este a Paris Saint-Germain - Juventus Torino Bajnokok Ligája-mérkőzést kellett volna közvetíteni, de sokak számára frusztrálóvá vált a fociest. Míg azok, akik már jóval a mérkőzés előtt bejelentkeztek, gond nélkül tudták nézni a mérkőzést, azok a fizető ügyfelek, akik a kezdőrúgás előtti pillanatokban akartak bejelentkezni, a szerverproblémák miatt nem tudták ezt megtenni.

"A nagy forgalom miatt előfordulhatnak problémák a myCanalhoz való csatlakozással. Kérjük, hogy várjon néhány percet a túl sok egyidejű kapcsolat elkerülése érdekében, és elnézést kérünk a kellemetlenségekért" - volt olvasható a kapcsolódó Twitter-üzenetben. A "kellemetlenség" ugyanakkor még egy órával később sem oldódott meg. Tizenkét perccel a mérkőzés 21 órai kezdete után ismét gondok voltak és a szolgáltató munkatársai közölték, hogy "minden szakembert mozgósítottak" a tartós csatlakozási problémák megoldására. Addigra a lakossági panaszok kezdtek felhalmozódni.

"Foglaljuk össze: Fizetek a Canal+-nak, hogy nézhessem a Bajnokok Ligáját, de a myCanal nem működik. Ha beírom a Google-ba, hogy 'PSG Juventus streaming', kevesebb mint egy perc alatt találok egy ingyenes streamet HD minőségben. Ezután kérdem én, miért kellene fizetnem?" - adta ki a dühét egy felhasználó.


A Radio France helyszíni bejelentkezést tartott a PSG-Juventus mérkőzésről. A félidőben felfedeztek egy Twitter-fiókot, amely a mérkőzés élő közvetítését mutatta, amelyet mintegy 50 000 néző nézett. Két másikat is felfedeztek, több mint 18 000 és 6 000 nézővel. A Twitter néhány adást leállított, de ezek gyakran néhány perc múlva újra elérhetőek voltak egy új streamen keresztül ugyanarról a fiókról. Gyakran osztottak meg linkeket olyan Telegram-csatornákra is, amelyeken a mérkőzés élő közvetítése zajlott. Egy esetben 45 000 felhasználó gyűlt össze és perceken belül tucatnyi beszélgetést lehetett felfedezni a Twitteren, amelyek a mérkőzés illegális közvetítésére utaltak.

A Torrentfreak szerint a számok azt mutatják, hogy sok felhasználó, aki fizet a legális sugárzásért, nem hajlandó várni a technikai problémák megoldására. Nagyon szívesen veszik igénybe a stream-kalózok ajánlatait, ha a szolgáltatásuk jobban működik, mint a fizetős opció. Az illegális streamelés elleni figyelmeztetéseknek és jogi lépéseknek nem lesz tartós hatása, ha az ügyfelek nem jutnak hozzá kényelmesen és megbízhatóan a sportközvetítésekhez a pénzükért.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások