Magasabb pályára állítanák a Hubble-t

Magasabb pályára állítanák a Hubble-t

2022. október 4. 23:08, Kedd
A SpaceX segítségével tanulmányozzák ennek lehetőségét, a költségeket a cég fedezné.

A hosszú évtizedek óta szolgálatban álló űrteleszkóp kapcsán tavaly arról számoltunk be, hogy az újabb leállás után ismét munkába állt a fontos eszköz, azóta azonban viszonylagos csönd volt ezen a területen. Most a NASA Elon Musk cégének bevonásával tanulmányozza egy új, kifejezetten érdekes manőver lehetőségét.

Az amerikai űrügynökség a napokban tette közzé részletes bejelentését, amelyben egy érdekes együttműködési lehetőségről, annak tanulmányozásáról számolnak be. A jelek szerint a NASA és a SpaceX szakemberei közösen vizsgálnák meg annak lehetőségét, hogy a cég rakétájával és Dragon-kapszulájával megközelítsék, majd pedig magasabb, és egyben jóval stabilabb pályára vigyék át a Hubble-t. Erre azért lenne szükség, mert a meglévő pálya fokozatos degradációja belátható időn belül elvezethet az űrteleszkóp kényszerű nyugdíjazásához, viszont egy ilyen manőverrel hosszú évekkel kitolható lenne az üzemidő – egyben pedig további fontos tudományos eredményeket kaphatnánk.

A mérnökök nagyjából 6 hónapon keresztül tanulmányoznák egy ilyen küldetés részleteit, annak esélyeit. A NASA nem zárja ki egyéb magáncégek bevonását, vagyis elméletben mindenki számára lehetőség nyílik a hasonló partneri kapcsolat kiépítésére, tehát eltérő rakéták és űrkapszulák felhasználása is rögtön felmerül. Eddig kizárólag a SpaceX jelezte érdeklődését, ami elsősorban annak köszönhető, hogy ők álltak elő az ötlettel, hiszen erősen érdekli őket a szervizelő küldetések lebonyolítása, azok fontosabb részletei, a gyakorlati tapasztalatok szerzésére pedig ez kínálkozik a legjobb alkalomnak.

Arról persze még nincs döntés, hogy mi jön a sorban a tanulmányozás után, viszont a kormányzati ügynökség számára mindenképpen fontos részlet, hogy ez számukra nem jelentene további költséget.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások