Decemberben jön az AMD RDNA 3

Decemberben jön az AMD RDNA 3

2022. október 14. 18:23, Péntek
Egyáltalán nem biztos azonban, hogy az új jövevények nagy példányszámban jelennek meg.

Az nVidia már hivatalosan is bemutatta idei új sorozatát, az első körben a legerősebb példányokról rántva le a lepet. Az AMD szintén készül friss generációjával, ennek várható megjelenéséről pedig most egy újabb külsős értesülés látott napvilágot, idei debütálást vetítve előre.

Még szeptember elején írtunk arról, hogy elkészült az AMD Radeon RX 7000-sorozat, a főbb részleteket, valamint a hivatalos megjelenési dátumot akkor azonban még nem közölték velünk. A napokban azonban egy külsős beszámoló bukkant fel, mégpedig egy többször megbízhatónak bizonyult forrás révén, ebben pedig már decemberi megjelenésről írnak, néhány komoly kérdőjellel. A hangsúly persze előbbi részleten van, eszerint a cég novemberben ránthatja le hivatalosan a leplet az RDNA 3 architektúráról és annak első képviselőiről, amelyek ezt követően decemberben, jó eséllyel a hónap második felében debütálnak majd a piacon. Nem lenne meglepő, ha az első körben a Radeon RX 7900 XT és a Radeon RX 7800 XT mutatkozna be, erről viszont még nincs konkrét információ.

Rögtön felmerül a kérdés, hogy a december végi megjelenés mennyiben teszi majd lehetővé a széles körben való elterjedést még az idei évben. Az AMD a maga részéről mindig arról beszélt, hogy az RDNA 3 képviselői még 2022 során megtalálják helyüket a különböző konfigurációkban, nagyon úgy tűnik azonban, hogy a tulajdonképpeni elterjedésre csak jövőre kerül majd sor, hiszen a sorozatgyártás felfuttatására, valamint a nagyobb példányszám elérhetővé tételére általában több hónap alatt, fokozatosan kerül csak sor. Legalább ilyen fontos, hogy milyen kereskedelmi árakon jelennek meg a kártyák, ez azonban valószínűleg nem lesz túl magas, mivel az AMD az előrejelzések szerint nem igazán tud majd vetélkedni az nVidia legerősebb fejlesztésével, az RTX 4090 típussal, így a magas áraknak nem lenne értelme.

Az év hátralévő részében marad tehát a találgatás, bár november közepén remélhetőleg befutnak majd a hivatalos részletek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások