7 nanométeres orosz chipen dolgoznak

7 nanométeres orosz chipen dolgoznak

2022. október 26. 09:27, Szerda
Az ehhez szükséges berendezést állítaná össze egy egyetem, ami nagyon nehéz lesz.

A napokban számoltunk be arról, hogy a Kína által Oroszországba leszállított chipek nagyjából 40 százaléka rossz, ami azt jelzi, hogy a szürke úton beszerzett készletek minősége erősen megkérdőjelezhető. Nem véletlen, hogy az amerikai szankciók után most a hazai fejlesztésekre helyeznék a hangsúlyt, az egyik ottani egyetem pedig komoly tervekkel állt elő.

Egy hivatalos weboldalon látott napvilágot a kormányzati stratégia részeként elképzelt projekt, amely egy, már a 7 nanométeres chipek előállításához szükséges berendezés kialakítását célozza meg, mégpedig nagyjából az évtized végéig. Az Orosz Tudományos Akadémia Fizikai Intézete abban bízik, hogy az ország egyik legjobb központjaként sikerülhet a munka, ennek során azonban tulajdonképpen 8 év alatt kellene mindazt elérni, ami a litográfia területén vezetőnek számító ASML számára évtizedeket vett igénybe. Ez utóbbi cég 14 év alatt jutott el 65-ről 7 nanométerre, ami már önmagában jelzi a nehézségeket.

Az orosz fél ennél jóval nagyobb akadályokkal szembesül, hiszen jelenleg a legjobb hazai gyártósor 65 nanométeres technológiát alkalmaz, a hivatalos cél pedig a 28 nanométeres osztály sorozatgyártásának elérése az évtized végéig. A 7 nm ennél nyilván jóval nehezebb feladatot jelent, egyelőre pedig a litográfiai szkenner összeállítása szerepel a tervben, amelynek alfa változata két éven belül, bétája pedig újabb két évvel később készülne el – hogy azután 2028-ra megkapják a végleges, jóval nagyobb produktivitást kínáló példányt. Emellett további berendezésekre is szükség lesz, hogy valóban lehetővé váljon a chipek gyártása, ezek pedig szintén nem állnak ott rendelkezésre.

A tajvani, amerikai és európai gyártók jelenleg nem szállíthatnak saját megoldásokat Oroszországba, az ARM sem licencelheti saját technológiáját, így az illetékesek a külföldi fejlesztések visszafejtésével, valamint a hazai tehetségek jobb okításával igyekeznek áthidalni a nehézségeket, ez viszont szintén hosszú éveket vesz majd igénybe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások