Nagyot esett az nVidia

Nagyot esett az nVidia

2022. november 18. 10:28, Péntek
Szépen rajtolt el az új generáció, viszont a felhasználói szegmens így is nagyot zuhant.

Az elmúlt hónapokban mi is beszámoltunk a cég idei generációjának elrajtolásáról, legutóbb pedig a GeForce RTX 4070 Ti egyes részleteiről írtunk. Most egy még szerényebb példányról futottak be az első számok, eközben pedig a vállalat üzleti eredményének romlását is bejelentették.

A harmadik negyedév eredményeit összefoglaló jelentésben arról olvashatunk, hogy bár az RTX 40 szép rajtot vett, az új kártyák iránti keresletet pedig egyelőre nem is tudják kellő módon kielégíteni, a teljes üzleti eredmény mégis elmaradt a korábbi szinttől, mind a bevétel, mind pedig a tiszta profit tekintetében. Előbbi az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest 17 százalékkal esett vissza, utóbbi pedig még ennél is jóval nagyobb mértékben, 72 százalékkal csökkent, ami azt mutatja, hogy a piac valóban egyre rondább képet fest. Különösen a végfelhasználóknak szánt megoldások szegmensében látszik a romlás, ami annak ellenére következett be, hogy az új kártyáknak egyelőre nincs is ellenfele a piacon.

Ezzel csaknem egy időben befutottak az első számok a még szerényebb típusról, amely várhatóan a GeForce RTX 4050 Laptop GPU név alatt lát majd napvilágot, vagyis már a noteszgépekben találhat gazdára, gyengébb jellemzőkkel. A külső forrás által közzétett eredmény a Samsung 960XFH típusú laptop erejét villantja fel, mégpedig az Adobe Premier videószerkesztési műveletei terén, bár ez nem feltétlenül mutatja meg a játékok és egyéb feladatok esetében várható teljesítményt. A számok meglehetősen szépek, és bár ettől a típustól nyilván nem várhatunk átütő erőt, így is jelzésértékű, hogy a számok már most befutottak.

Az első ilyen példányok várhatóan a CES 2023 alatt mutatkoznak majd be, január elején, így alaposan kibővül majd az új család.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások