Kivezetik az e-autók kedvezményeit

Kivezetik az e-autók kedvezményeit

2022. november 21. 09:49, Hétfő
Fokozatosan tűnnek el a különböző kedvezmények, most a britek vezetnék ki az adómentességet.

Az elektromos autók területe folyamatosan szerepel híreinkben, nemrég például arról számoltunk be, hogy 60 százalékkal nőtt ezen megoldások forgalma, eközben viszont arról is olvashattunk, hogy a britek fele nem akar az új fejlesztésekre váltani. Ennek ellenére gyors növekedésre számítanak a szigetországban, így most az adómentesség kivezetését határozták el.

A napokban Jeremy Hunt pénzügyminiszter jelentette be, hogy a meglévő adó alóli mentesség feloldása az évtized közepén valósul meg, elsősorban annak következtében, hogy addigra az elektromos autók az összes új eladások nagyjából felét teszik majd ki. Ennek következtében a szegmens szereplői nem bújhatnak majd ki az úgynevezett Vehicle Excise Duty (VED) megfizetése, annak kötelezettsége alól, amely tulajdonképpen egy éves díj befizetését jelenti majd, gyakorlatilag mindenki számára. Az Office for Budget Responsibility előrejelzése alapján döntöttek emellett, bár ezt egyes piaci szereplők (így például a Nissan és a Kia) rögtön kifogásolták, mivel a lépés mérsékelheti az elektromos megoldások elterjedésének ütemét.

A tervek szerint 2025 áprilisától indul majd el az adó bevezetése az elektromos szegmensre, ez az első évben mindössze 10 fontos díj kivetését jelenti majd, az alapértelmezett, 165 fontos szintet pedig egy évvel később érik majd el. Ez utóbbi mindazon elektromos autóra vonatkozik majd, amelyet 2017 áprilisát követően regisztráltak, és bár ezen a területen a hagyományos meghajtású járművekre kivetett összegek alatt maradnak majd, a lépést mégis sokan ellenzik. A kormányzat természetesen az egyenlő, mindenki számára fair jelleget emeli ki, a cél azonban nyilván a bevételek növelése, amelyet az e-autók elterjedésével viszonylag könnyen elérhetnek majd.

A hibrid és tisztán elektromos típusok az évtized végére kerülnek majd egyértelmű előnybe, 2030-ra ugyanis egyenesen betiltanák a benzines és dízeles változatok eladását – meglátjuk, ebből mi valósul majd meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások