Az EU-t engeszteli a Microsoft

Az EU-t engeszteli a Microsoft

2022. november 30. 11:15, Szerda
Az Activision felvásárlását néhány engedménnyel könnyítenék meg.

A Microsoft nemrég kezdeményezett komoly lépése kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy az EU kifejezetten ellenzi a kiadó felvásárlását, amely ellen korábban már a Sony is felszólalt. Az ellenzők szerint a tranzakció komoly mértékben befolyásolja a piaci versenyt, most viszont a redmondi cég töri a fejét néhány fontos engedményen.

A Reuters adott hírt a napokban arról, hogy a magát jól értesültnek beállító forrás állítása szerint valóban komoly engedményeket tehetnek az illetékesek az Activision-Blizzard felvásárlása kapcsán, ettől ugyanis azt remélik, hogy végre megtörik az EU ellenállását. A legfontosabb részlet egyértelműen a Sony számára felajánlott, 10 évre szóló licencmegállapodás, amelynek köszönhetően az üzlet lezárását követően egy teljes évtizeden keresztül biztosítanák számukra a hozzáférést a Call of Duty-franchise tagjaihoz. A japán cég egyebek mellett ezen játék elvesztése miatt tartja aggályosnak az eredeti lépést, a Microsoft azonban saját állítása szerint több, nem pedig kevesebb emberhez szeretné eljuttatni az egyes címeket.

Ahogy azt említettük, a redmondiak törekvését többen ellenzik, ezen a listán az EU és a Sony mellett a brit szabályozó hatóság, Brazília, Szaúd-Arábia, de még az Egyesült Államok is megtalálható, ez utóbbi országban szintén komoly vizsgálhat indulhat az ügyben. A Sony a brit illetékesekhez eljuttatott anyagában azt emelte ki, hogy a Microsoft egyelőre csak 2027-ig tenné elérhetővé a hozzáférést a fontos sorozathoz, vagyis nagyjából éppen a soron következő PlayStation-konzol elrajtolása idején szűnne ez meg. A Microsoft azonban erre azzal válaszolt, hogy a PS-vonal eleve jobb exkluzív ajánlatokkal rendelkezik, a felvásárlás tehát nem jelentene komoly veszélyt a riválisra, de a CoD hozzáférésének elvételét amúgy sem tervezik.

Az ügy nyilván folytatódik, ennek fejleményeiről mi is beszámolunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások