Nyílt platformot támogat az USA az 5G-nél

Nyílt platformot támogat az USA az 5G-nél

2022. december 15. 11:16, Csütörtök
Ezzel váltanák le a Huawei és egyéb cégek megoldásait, komoly anyagi támogatással.

A Huawei elleni amerikai lépések több alkalommal szerepeltek már híreinkben, ezzel kapcsolatban legutóbb arról számoltunk be, hogy további szankciókat vezetnek be, amelyek már több másik kínai gyártó megoldásait is érintik. Most egy nyílt platform támogatásával tennék meg a következő lépést, lecserélve a meglévő hálózatok egy részét.

Külsős forrás adott hírt a napokban az amerikai döntésről, amelynek értelmében 1,5 milliárd dollárral támogatják a meglévő szabványokon alapuló, többé-kevésbé nyílt alternatívát kínáló Open Radio Access Network (ORAN) elterjedését. Ez elsősorban a kisebb mobilszolgáltatók hálózatát, azok fokozatos módosítását jelentené, hiszen a lépés eredményeként elsősorban az ezen szereplők által korábban beszerzett, a Huawei, a ZTE, az Ericsson, a Nokia, valamint a Samsung által leszállított felszereléseket cserélnék le, mégpedig amerikai fejlesztésekkel, amelyek az említett platformon alapulnának.

A tengerentúlon jelenleg is komoly összegekkel támogatják az elsősorban kínai eredetű komponensek eltávolítását, azok fokozatos lecserélését, mivel állításuk szerint ezen eszközökben olyan hátsó kapuk találhatók, amelyek lehetővé teszik a megfigyelést. A kisebb, vidéki szolgáltatók összesen 1,9 milliárd dollárt kapnak a Huawei és a ZTE egységeinek leváltásához, ehhez azonban minden bizonnyal további 3 milliárd dollárt fut majd be, amint megszületik az újabb döntés. Teljesen egyértelmű, hogy az amerikai illetékesek csak a saját hátsó kapuk jelenlétét tűrik meg a telekommunikációs felszerelésekben, inkább a két nagyhatalom vetélkedéséről van itt szó, mintsem a felhasználók védelméről, viszont ettől még helyzet nem változik, a kitűzött célokat pedig várhatóan elérik majd, hiszen az anyagi támogatás kellő mértékű lesz.

Az ORAN meglévő, szabvány egységeket használ az említett cégek levédetettt megoldásai helyett, ezekkel váltanák tehát le a külföldi gyártók megoldásait. A program január 23-án indul, egyelőre a nyilvános véleményezési periódussal, a tulajdonképpeni megvalósítás ezután jön majd a sorban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások