Megfúrnák az Activision felvásárlását

Megfúrnák az Activision felvásárlását

2022. december 9. 15:16, Péntek
Az amerikai hatóság kifogásolja a tranzakciót, a Microsoft ígérete tehát nem elegendő.

Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a redmondi cég egy kereken 10 évre szóló licencmegállapodást írt alá a Nintendo vezetésével a CoD-széria felhasználásáról, ezt megelőzően pedig már az EU-t engesztelte a vállalat. Most az amerikai oldalról érkezett újabb kifogás, a jelek szerint az eddigi lépések nem győzték meg őket.

Természetesen ezúttal is az Activision-Blizzard 69 milliárd dollárra rúgó felvásárlásáról van szó, amely több nagy szereplő tiltakozását váltotta eddig ki. Most az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottságon volt a sor, amely 3-1 arányban döntött az adminisztratív kifogás meghozatala, annak elküldése mellett, ez pedig azt jelenti, hogy őket is meg kell majd nyerni a felvásárlás lezárásához, annak véglegesítéséhez. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a Nintendo bevonása nem lesz elegendő, minden bizonnyal a Sony illetékeseivel is hasonló megállapodást kell majd kötni, hiszen enélkül a Microsoft túlságosan előnyös pozícióba kerülne a videójátékok területén belül.

Az amerikai fél részéről kiemelték, hogy a redmondi cég korábban a ZeniMax, vagyis a Bethesda anyacégének felvásárlása kapcsán is hasonlóan járt el, akkor ugyanis az európai illetékeseknek ígérték meg, hogy nem teszik kizárólagossá a kiadó égisze alatt piacra dobott játékokat. Ezt követően azonban a Starfield és a Redfall esetében mégis meglépték ezt, ezen játékok a Microsoft kizárólagos ajánlataként folytatták pályafutásukat, ami azt sugallja, hogy jelen esetben is hasonló lépésre számíthatunk – illetve ennek lehetősége nincs kizárva. Tekintettel arra, hogy a Sony korábban éppen emiatt tiltakozott a felvásárlás véglegesítése ellen, az Activision pedig azon nagy kiadók szűk csoportjába tartozik, amelyek kiemelten népszerű (és költséges) játékokat dobnak piacra, a fenti szempont mindenképpen nagy jelentőséggel bír.

Meglátjuk, miként folytatódik majd az ügy, a következő lépés a Microsoft részéről várható.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások