Megnyílik az AppStore

Megnyílik az AppStore

2022. december 16. 13:23, Péntek
Az európai döntések miatt kénytelen lépni az Apple, ezt több fontos API követheti a sorban.

A két nagy mobilos platform versenyfutása kapcsán többször beszámoltunk arról, hogy a cég vezetői leginkább a biztonságban látták az Apple fő előnyét, eközben azonban a Google a nyitottabb jelleget emelte ki, amely a szélesebb tömegek számára vonzó alternatíva. Most előbbi cég is lépni kényszerül, mivel az európai döntések miatt nem maradhat elzárva a szoftverbolt.

A Bloomberg adott hírt a napokban arról, hogy az Apple házon belül a jól ismert AppStore megnyitására készül, ennek eredményeként pedig lehetővé válna az úgynevezett sideloading, vagyis az egyes alkalmazások saját keretrendszer nélküli telepítése. Ezzel a külsős fejlesztők egyben a 15 vagy 30 százalékos jutalék megfizetését is elkerülnék, a sorban pedig több másik fontos API, így például az NFC és a kamera következhet, hiszen ezek korábban szintén a vállalat saját megoldásaihoz (lásd Apple Wallet) kötötten voltak csak elérhetők. Nem teljesen világos, hogy milyen egyéb lépéseket terveznek a biztonság (és a bevétel) megtartása érdekében, várhatóan azonban nem engednek teljesen az európai nyomásnak.

A nagy változásra a jelek szerint jövőre, az iOS 17 keretében kerül majd sor, addigra készülnének el a szükséges módosításokkal. Mindezt az európai jogalkotók által nemrég elfogadott, a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomag kényszeríti ki, legalábbis a kontinensen, bár amerikai kollégáik hasonló döntésre készülnek, vagyis belátható időn belül egyéb régiókban is kötelezővé tennék a nyitottabb jelleget, valamint a rivális platformok (így például az üzenetküldő platformok) közötti átjárást. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy az Apple további biztonsági intézkedéseket (ellenőrzéseket) foganatosítana, hogy megelőzzék a komolyabb problémákat, ezt pedig egy bizonyos díj fejében végeznék el, vagyis nem veszítenék el teljesen a külsős appokból befolyó bevételt.

A cégnek 2024-ig kell megfelelnie az európai követelményeknek, kíváncsian várjuk, hogy ezt milyen formában valósítják majd meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások