Tim Cook a biztonságban látja az iOS előnyét

Tim Cook a biztonságban látja az iOS előnyét

2021. november 11. 11:25, Csütörtök
A választás lehetősége megvan, a biztonság azonban nem jelenti a kormányzati kérések elutasítását.

Az Apple és a Google évek óta tartó párharcával kapcsolatban számos alkalommal olvashattunk már arról, hogy az Android leginkább a biztonság terén marad el a rivális megoldástól. Tim Cook a napokban ezzel kapcsolatban is érdekes kijelentéseket tett, eközben azonban cége elárulta, hogy a kormányzati kérések alapján mennyi fiókhoz biztosítottak hozzáférést.

Az Apple-t Kínában a töltők hiánya miatt perlik, ennél azonban jóval fontosabb, hogy saját szoftveres platformjuk továbbra is komoly megkötöttségekkel érkezik, hiszen többek között nem engedélyezik az úgynevezett sideloading funkciót. A New York Times által megrendezett DealBook során adott interjúban a cégvezető elmondta, hogy a választás lehetősége mindenki számára adott, így akik ragaszkodnak a sideloading alkalmazásához, azok bátran választhatják az Android rendszerét, viszont szem előtt kell tartaniuk az emiatt csökkenő biztonsági szintet. Szerinte ők éppen ezt, vagyis a nagyobb biztonságot tartják fókuszban, tehát akik jobban törődnek személyes adataikkal, azok mindenképpen az iOS-t kell, hogy válasszák.


A vállalat eközben közzétette szokásos átláthatósági jelentését, pontosabban annak a tavalyi év második felére vonatkozó példányát. Ebben azt látjuk, hogy 6 hónap alatt világszerte több mint 83 ezer Apple-készülékhez kértek hozzáférést a különböző kormányok, amelyek közül csak az amerikai vezetés körülbelül 25 ezer felhasználói fiókhoz igyekezett elérést kapni. A fenti számok kisebb csökkenést jelentenek 2019 hasonló időszakához képest, viszont eközben az együttműködési arány is picit mérséklődött – ez azonban még mindig azt jelentette, hogy az Apple a kérelmek 77 százalékában közreműködött a hozzáférés megadásában.

A második helyen a német kormány végzett, ők csaknem 17 ezer készülék esetében tették meg ugyanezt, míg a harmadik Kína lett 11 ezer kérelemmel. Érdekesség, hogy ez utóbbi szám 13-szoros növekedést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások