A bankokhoz sem férhet hozzá a Huawei

A bankokhoz sem férhet hozzá a Huawei

2022. december 18. 14:12, Vasárnap
Az újabb amerikai döntés mellett az ARM is jelezte, hogy lemond a Kínába irányuló exportról.

A Huawei (és egyéb kínai gyártók) elleni küzdelem kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy Hollandia nem szállít gyártósorokat Kínába, ezeket ugyanis potenciálisan katonai célokra is felhasználhatnák, ami nyilván sérti a nyugati érdekeket. Most újabb döntés született, eközben pedig egy további cég jelezte, hogy inkább nem exportál az ázsiai országba.

A mindkét nagy amerikai párt támogatásával meghozott újabb döntés alapján a Huawei gyakorlatilag nem férhet majd hozzá az amerikai pénzügyi rendszerhez, hiszen erősen korlátozzák az ottani bankokkal való tranzakciók kezdeményezését. Ezúttal is több másik, leginkább az 5G-felszerelések területén tevékenykedő kínai cég van a célkeresztben, az amerikai fél pedig ismét a kémkedéssel és információszerzéssel kapcsolatos aggodalmait emelte ki, ezen tevékenységet szerintük a mostani lépéssel sikerül még inkább korlátozni. A kínai külügyminisztérium ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy az USA állami erővel igyekszik elnyomni a kínai vállalatokat, ezért minden erővel szeretnék megvédeni azok érdekeit.

A politikai döntéssel csaknem egy időben futott be a hír, miszerint a brit illetőségű ARM is a Kínába irányuló export letiltása mellett döntött, bár esetükben ez némileg eltérő módon ölt testet. Tekintettel arra, hogy a vállalat maga nem végez gyártói tevékenységet, a mostani bejelentés elsősorban azt jelenti, hogy a fejlett technológiák licenceléséről mondanak le, vagyis az Alibaba és egyéb kínai cégek nem férnek majd hozzá az olyan gyors és modern megoldásokhoz, mint amilyenek a Neoverse V-sorozat tagjai.

Az indoklás szerint mindezt azért lépik meg, mert a nagyobb teljesítmény miatt amúgy sem számítanak a szükséges brit és amerikai jóváhagyásra, így inkább ők maguk döntöttek erről.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások