Elérték a paritást az SSD-vel szerelt laptopok

Elérték a paritást az SSD-vel szerelt laptopok

2022. december 30. 09:53, Péntek
Az 512 GB-os tárolóknál már nincs különbség az árban, ám az újabb mérföldkő még messze van.

Az SSD-k területén belül nem is olyan rég arról számoltunk be, hogy nem elég gyorsak ezen meghajtók a PCIe 5.0-szabványhoz, viszont eközben tovább folytatódott a fokozatos árcsökkenés, ami most vezetett el egy komoly áttöréshez. A jelek szerint az 500 GB-os példányok váltak átlagossá, eközben pedig sikerült elérni a paritást a hagyományos merevlemezekkel.

Közvetlenül karácsony után tette közzé újabb részletes elemzését a TrendForce, amely többek között a háttértárolók szegmensére koncentrál saját anyagaiban. Ebből kiderül, hogy az év végére tulajdonképpen az 500 és 512 GB-os háttértárolók váltak az átlagos, mainstream megoldásokká, legalábbis a laptopok szegmensében, ennél is fontosabb azonban, hogy az árak tekintetében sikerült elérni a paritást. Ez mindenképpen komoly mérföldkő, hiszen az SSD-k térhódítása hosszú évek óta zajlik, az érzékelhetően magasabb ár azonban eddig visszatartotta a vásárlók egy részét a fontos váltástól. A pandémia alatt persze ezen komponensek iránt is megnőtt a kereslet, viszont az utánpótlás akadozása egy ideig a kívántnál magasabban tartotta az árakat.

Az elmúlt 6 hónapban ezen a téren nagyon fontos változást figyelhettünk meg, a nyárhoz képest ugyanis alaposan módosult a helyzet. Az év végére már az 512 GB-os SSD-k érték el a korábban a 256 GB-os példányok által tartott árszintet, ezzel pedig megvalósították a paritást a hasonló, 500 GB-os merevlemezekkel ellátott laptopokkal. A HDD így lassan valóban a történelem szemétdombjára kerül, viszont ezzel kapcsolatban gyorsan leszögezik, hogy az újabb nagy előrelépést, az 1 TB-os SSD-k elterjedését, egy darabig nem fogjuk megvalósítani, mivel a Windows-licencek ára a hardverhez kötötten emelkedik, ez utóbbi komponensek pedig alaposan megdobják a díjat, amit még a gyártók oldalán is sokan fintorogva fogadnak.

Az idei évben a leszállított laptopok 92 százaléka érkezik SSD-vel, ez az arány jövőre 96 százalékra emelkedik majd, legalábbis a TrendForce szerint.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások