Hóból állítanának elő áramot japán szakemberek

Hóból állítanának elő áramot japán szakemberek

2023. január 13. 10:43, Péntek
A távlati cél az, hogy "hóerőműveket" a mai naperőművekhez hasonlóan használhassanak majd magánszemélyek is.

Japánban a kutatók az iparral közösen dolgoznak olyan módszereken, amelyekkel hóból lehet áramot termelni, ezáltal a havas régiókban olyan megújuló energiaforrást találhatnak, amely eddig kihasználatlanul maradt. A hóból előállított áram az energiatermelés esetleges hiányosságait hivatott ellensúlyozni. A projekt Aomori városában zajlik. A településnek minden évben nagy mennyiségű hóval kell megküzdenie. Eddig a havazást elsősorban kellemetlenségnek tekintették, de ha a hóból áramot lehet előállítani, az megváltoztathatja a helyzet megítélését. Eddig az Aomori lehulló nagy hómennyiséget hókotrók és teherautók gyűjtötték össze és részben a tengerbe dobták. A hóeltakarítás költségei nemrégiben új rekordot döntöttek, meghaladták az 5,9 milliárd jent.

A szakemberek első lépésként a havat egy használaton kívüli iskola szabadtéri medencéjében kezdték el összegyűjteni. Ehhez tavaly december közepén a medencét szigetelőanyaggal fedték le azért, hogy a benne tárolt havat hidegen tartsák. Az energiatermelést a tárolt hó és a környezeti levegő közötti hőmérséklet-különbség kihasználásával kívánják lehetővé tenni. A megfelelő eljárás kidolgozásán a Forte japán informatikai startup és a Tokiói Elektrokommunikációs Egyetem közösen dolgozik. A két fél egy turbinát akar működtetni azzal az energiával, amelyet a tárolt hó által lehűtött folyadéknak a környező levegő hője által történő elpárolgása során keletkezik. A tárolt hó felhasználásával történő villamosenergia-termelésre a közelmúltban környezetbarát, olcsó és biztonságos energiaforrásként figyeltek fel.


Egy bezárt iskola medencéjébe gyűjtött havat őriznek meg nyárig, és a hőkülönbséget használják ki egy turbina közbeiktatásával energiatermelésre

Az eljárás során a hőátadó csöveket a hóba helyezik, amely a hideg levegő forrása. Ezután a külső levegőt a nap felmelegíti és a tárolt hó lehűlt folyadéka elpárolog. Az így keletkező hőmérséklet-különbséggel a turbina belsejében lévő hűtőközegben konvekciós áramot hoznak létre. A turbina forgásba lendül és áramot termel. A rendszert a Tokiói Elektrokommunikációs Egyetem munkatársai fejlesztették ki és úgy vélik, hogy az eljárás ugyanolyan hatékonyan képes villamos energiát termelni, mint a napenergia. A cél a lehető legnagyobb energiakihozatal és minél nagyobb a hőmérséklet-különbség, annál nagyobb a villamosenergia-termelés hatékonysága.

A projekt a tervek szerint 2023 márciusáig tart és addigra a villamosenergia-termelésnek sikeresnek kell lennie. A kutatók jelenleg egy olyan hótároló létesítményt keresnek, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen abban a teljes városi hómennyiség. Az iskola medencéje egyelőre átmeneti megoldás. "Ez egy olyan megújuló energiaforrás, amely egyedülálló egy havas régióban. Ez egy új iparág létrehozásához is vezethet" - reménykedett Jun Kasai, a Forte igazgatója.

A Nikkei Asia korábban arról írt, hogy a tudósok a kísérleti szakaszban önálló hóerőműveket fognak kifejleszteni a vállalkozások és a háztartások számára. Az elképzelések alapján az ilyen hóerőműveket magánszemélyek is használhatják, ahogyan az ma például a napenergia-termeléssel lehetséges. Ez csökkentené a nyári áramellátási problémákat. Kasai szerint az ilyen hóerőművek megoldást jelenthetnek az energiaválsággal küzdő európai országok számára. "A hóerőművi energiatermelést Európa hidegebb régiói és máshol is költséghatékony megújuló energiatermelési módszerként, megfizethető megvalósítási költségekkel szeretném felajánlani" - hangsúlyozta a Forte főnöke.

A szakemberek a jövőben további kutatásokat végeznek a hó tartósítására, valamint a termelhető villamos energia mennyiségére vonatkozóan, mielőtt tavasszal megkezdődik az energiatermelés. A Forte kiemelte, hogy a kihívások közé tartozik a hó tárolására alkalmas megfelelően nagy létesítmény megtalálása, valamint a fűtött levegő biztosítása a hideg évszakokban. A nagy hőmérséklet-különbség elérése érdekében a vállalat fontolóra veszi a melegforrásokból származó hő felhasználását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások