Be: harc a túlélésért

Be: harc a túlélésért

2001. április 5. 03:21, Csütörtök
Miután kedden az operációs rendszereket készítő Be cég elbocsátotta huszonhét alkalmazottját, a cég részvényárai pillanatokon belül harminchárom százalékkal csökkentek, így a keddi záráskor már csak 81 centet értek. Egyes források szerint a cég a dolgozóknak nem kevesebb mint huszonöt százalékától kíván megválni, bár ezt az információt hivatalosan még nem erősítették meg.

Az eddigi elbocsátások legnagyobb mértékben a cég eladásokért és marketingért felelős osztályát érintették, de több fejlesztőmérnöknek is távoznia kellett a Be-től. A cég emellett hamarosan bezárja a Párizsban található európai kirendeltségét is, így a jövőben a Be amerikai és európai marketing stratégiája nagyrészt egyező lesz majd. Szakértők szerint az elbocsátások és az európai kirendeltség bezárása azt jelenti, hogy a Be már olyan rossz helyzetben van, hogy lényegében már csak a túlélésért küszködik.

"Ha a Be elbocsát 27 embert, akkor az már jelentős változtatásokat jelent. Ezután a Be-nél már alig marad pár üzleti szakember, így pedig egyre nehezebb dolguk lesz, ha a piacon életben akarnak maradni." - mondta Chris LeTocq, a Gartner piackutató cég szakértője.


A Menlo Park-i (Kalifornia) székhelyű Be nem az egyetlen, jelenleg nehéz időket élő cég, hiszen az idei évben már számos hasonló kategóriájú cég kényszerült létszámleépítésekre és egyéb megszorító intézkedések bevezetésére. Az áprilisból még csak alig pár nap telt el, de ebben a hónapban eddig már hat nagyobb cég jelentette be, hogy az egyre rosszabb piaci körülmények miatt dolgozók elbocsátására kényszerül.

A legtöbb informatikai céghez hasonlóan a Be-t is nagyon rosszul érintette a PC-k piacán az elmúlt időkben tapasztalható egyre kedvezőtlenebb vásárlási kedv, ami egyébként nem csak az asztali számítógépek piacán tapasztalható jelenleg, hanem a Be számára oly fontos, kifejezetten internetezésre kifejlesztett eszközök piacán is. A Be cég ugyanis a közelmúltban több, internetes eszközöket gyártó cégnek licenszelte a Be Operation System (BeOS) leszármazottjának tekinthető BeIA-t (Be Internet Appliances), azonban a meglehetősen kedvezőtlen eladási mutatók miatt a cégnek rendkívül kevés bevétele származott ezekből az üzletekből. Piackutatók korábbi előrejelzései szerint a tavalyi évben legalább 220 ezer internetes eszközt kellett volna eladni világszerte, azonban végül csak 160 ezret tudtak eladni belőlük, így ez a tényező is nagymértékben hozzájárult a Be mostani élet-halál harcához.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások