10 millióval kevesebb alaplapot adtak el

10 millióval kevesebb alaplapot adtak el

2023. február 16. 15:14, Csütörtök
A nagy gyártók rossz évet tudnak maguk mögött, bár néhányan még optimisták.

Az elmúlt hónapokban mi is hírt adtunk a PC-piac nagy visszaeséséről, ami a globális gazdasági helyzet romlásának eredménye volt. Eközben új megoldások is bemutatkoztak, az AMD például már olcsóbb AM5-alaplapokat ígért, a jelek szerint viszont mindez nem volt elegendő a terület zsugorodásának megelőzéséhez.

A napokban a tajvani illetőségű DigiTimes foglalta össze 4 nagyobb alaplapgyártó tavalyi eredményeit, amelyek egyértelmű visszaesést mutatnak. Megtudjuk ebből, hogy a tavaly immár csak 13,5 millió példányt leszállító Asus 25 százalékkal rosszabb eredményt ért el, a második helyre befutó, 11 millió darabot legyártó Gigabyte 14 százalékkal csökkentette saját főbb számát, eközben pedig az őket követő MSI 42, az ASRock pedig már 55 százalékos ütemben esett vissza, ami mindenképpen komoly figyelmeztető jel. Ezzel még a 2018-as szintet sem tudták elérni az érintett cégek (bár az MSI részéről ezen adat hiányzik), az elkövetkező hónapokban pedig nem túl valószínű a gyors helyreállás.

A komoly csökkenés annak ellenére következett be, hogy tavaly teljesen új megoldásokat is láthattunk. Az Intel oldalán a vadonatúj, visszafelé is kompatibilis 700-as sorozat rajtolt el, az AMD pedig a fent említett AM5-foglalatot dobta piacra, amely már megköveteli a nagy váltást, hiszen a korábbi chipeket nem tudjuk egyszerűen átemelni ezen új alaplapokba. A jelek szerint a vásárlók a friss beruházások helyett inkább kivártak, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy idén is hasonlóan kedvezőtlen folyamatot látunk majd. Néhány piaci szereplő optimista a 2023-as évre vonatkozóan, szerintük még nincs minden veszve.

Az év közepén már új lendületet kaphat a PC-szegmens, ehhez azonban az kellene, hogy a gazdasági kilátások is komoly mértékben javuljanak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások