Nagy összegért kelt el egy régi Voodoo-kártya

Nagy összegért kelt el egy régi Voodoo-kártya

2023. február 16. 10:43, Csütörtök
Az aukció érdekes eredménnyel zárult, a gyűjtők számára még mindig fontos a típus.

A 3dfx a terület iránt érdeklődő, főként idősebb olvasók számára lehet ismerős, bár nem is olyan rég arról számolhattunk be, hogy egyesek már a márka visszatérését jósolják. Most egy érdekes aukció végeredményéről írhatunk, bár ez leginkább a nosztalgiával (és a gyűjtők prioritásaival) kapcsolatos.

A napokban az eBay oldalán cserélt gazdát egy igencsak koros 3dfx Voodoo 5 6000 grafikus kártya, amely az aukció végén egészen jelentős, 15 ezer dolláros áron kelt el. Az eladó ezt a kártyát eredetileg egy ismerőstől szerezte be, az akkori érzelmi kötődés azonban mára elhalványult, így az értékesítés mellett döntöttek. A jelek szerint a gyűjtők a mára szinte használhatatlanná váló hardver ellenére még mindig komoly érdeklődést tanúsítanak ezen vonal képviselői iránt, így érték el a rendkívül magas árszintet.

Az ezredforduló táján még jól szereplő cég 2002-ben csődvédelmet kért, addigra már elvesztették eredeti lendületüket. A fenti kártya a 2000-ben elrajtolt sorozat része, ez az annak idején népszerű AGP 4X-interfészre épült, vagyis modern konfigurációinkban ki sem próbálható, a teszteléshez egy hasonlóan régi Pentium III-, vagy egy ehhez fogható gépre van szükség. A 128 MB memóriával érkező kártya összesen 4 VSA-100 chipet tartalmaz, ezek még 250 nanométeren készültek, darabonként 2 pixel shaderrel (a vertex shader akkor még nem állt rendelkezésre). Az órajel 166 MHz, a fogyasztás pedig 60 watt körül alakul, ami mai szemmel szintén érdekes.

Hasonló árverésekre a jövőben is sor kerülhet majd, ezek a kártyák még egy darabig velünk lesznek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások