Jogellenes volt az Apple elleni tavalyi brit vizsgálat?

Jogellenes volt az Apple elleni tavalyi brit vizsgálat?

2023. március 14. 17:48, Kedd
A tengerentúli társaság vitatja az eljárás jogszerűségét.

Az ügyben illetékes Brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) tavaly novemberben jelezte, hogy vizsgálatot kezdeményezett az Apple és a Google mobilböngészőjének piaci hatalmával kapcsolatban. A kaliforniai cég most egy londoni bíróságon úgy nyilatkozott, hogy az álláspontja alapján a hivatalnak "nem volt hatásköre" a vizsgálat elindítására, ráadásul túl későn tette meg a lépést. A tavaly novemberben elindított eljárás ellen az óriáscég januárban fellebbezést nyújtott be a londoni Competition Appeal Tribunalhoz azzal érvvel, hogy a vizsgálat "érvénytelen".

Timothy Otty, az Apple ügyvédje azt mondta, hogy a piaci vizsgálatot a törvény szerint tavaly júniusban kellett volna megindítani, akkor, amikor a CMA nyilvánosságra hozta a mobil ökoszisztémákról szóló jelentését, amely szerint a két technológiai óriás "tényleges duopóliummal" rendelkezik. A szakember a bírósági beadványokban hozzátette, hogy az Apple-t "súlyos kár érte" a felügyelet döntése miatt, mivel "többször is el kellett vonnia a menedzsment idejét és technikai erőforrásait üzleti tevékenységétől".

James Eadie, a CMA ügyvédje minderre úgy reagált, hogy a hivatal betartotta a törvényes határidőket, mivel eredetileg 2021 decemberében úgy döntött, hogy nem indít vizsgálatot. A jogász a bírósági beadványokban azzal érvelt, hogy a vizsgálat érvénytelenségét kimondó döntés "jelentős kárt okozna a közérdeknek ... ami felülmúlja az Apple-t terhelő terheket". "Az érvénytelenség megállapítása megszüntetné a piaci vizsgálatot és nem foglalkozna a CMA-nak a mobilböngészők és a felhőalapú játékok versenyének hiányával kapcsolatos aggályaival" - tette hozzá Eadie.

A mostani meghallgatásra egyébként ugyanazon a napon került sor, amikor a felügyelet közölte, hogy májusig meghosszabbítja az Apple alkalmazásfejlesztőkre vonatkozó feltételeivel kapcsolatos elemzés és felülvizsgálat határidejét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások