Háborút indított az alaplapon lévő kábelek ellen az MSI

Háborút indított az alaplapon lévő kábelek ellen az MSI

2023. május 31. 10:17, Szerda
A rendezett kábelezés a PC-építés fontos része, mert amellett, hogy szép és megkönnyíti a karbantartást, a légáramlást is javítja. Azonban a végeredmény korlátos, mert a kábelek valamilyen formában mindig ott lesznek. Az MSI legújabb AMD Ryzen 7000 B650M alaplapja azonban megkérdőjelezi a normákat azáltal, hogy a kábeleket minden eddiginél jobban elrejti.

A kábelek elvezetése a tápegységtől az alaplapig és más alkatrészekig évtizedek óta fejfájást okoz a PC-építőknek. De mi lenne, ha egyszerűen csak eltüntethetnénk őket az útból? Ez az MSI által a Computex számítástechnikai kiállításon bemutatott Project Zero nevet kapott ötlet lényege. A Project Zero a kábeleket a ház hátuljára helyezi, csatlakozókon keresztül az alaplap aljára vezetve azokat, ahol egy vékony rés lehetővé teszi, hogy a kábelek a légáramlás akadályozása nélkül kígyózzanak át. Ez a kulcs. A nagyrészt kábelek nélküli számítógépháznak a rendezettség mellett még egy nagy előnye van: minden akadályt eltávolít a hűtést végző levegő útjából.


MSI B650M Project Zero

A cél eléréséhez természetesen kell egy alkalmas alaplap. Az MSI egy AMD Ryzen-konfigurációkhoz tervezett B650-es chipsettel szerelt microATX formátumú terméket mutatott be, mint a Project Zero mintapéldánya. Ez a chipset a kedvező árú túlhajtást figyelembe véve lett létrehozva, és ennél az alaplapi kialakításnál a legtöbb csatlakozót az alaplap eleje helyett a hátoldalon rejtették el. Ide tartoznak a táp-, a ventilátor-, az audio-, a SATA- és az USB-csatlakozók. Ha az ezüst színű lapot egy színben passzoló házzal párosítjuk, egy nagyon letisztult, minimalista PC-t kapunk. Teljesítményben persze nehéz megmondani, hogy van-e szignifikáns különbség.


Persze az MSI nem az első a sorban, a Gigabyte és az Aorus már tavaly kitalálta a Project Stealth-et, aminél szintén a ház hátuljába rejtik el a kábeleket. A különbség, hogy a Project Stealth egy ATX lap volt. Az MSI is tervez egy ATX lapot, de ez még tényleg csak terv. Mivel mindkét gyártó új utakon jár, ez a szabvány még egyáltalán nem egységes és a piac által támogatott. Az MSI Project Zero alaplap használatához olyan házra van szükség, amely támogatja azt. Egyelőre nem világos, hogy az MSI-nek sikerült-e bármilyen gyártót a projekt mellé állítani, és hogy a hozzá illő házak körülbelül ugyanabban az időben fognak-e megjelenni. Vicces tény: bár a kiállításon az MSI bemutatott néhány saját új házat is, ezek egyike sem támogatja ezt az alaplap-típust.

Az MSI B650M Project Zero állítólag az év második felében fog megjelenni, és nagyjából ugyanannyiba fog kerülni, mint a meglévő B650M alaplapok. Egy hátlapi csatlakozókkal ellátott Intel modell is készülhet, de egyelőre semmi sem biztos. Sokkal égetőbb probléma, hogy időben megjelennek-e az új, ezt az alaplapot támogató házak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások