Eltűnt a kínai piacról az Nvidia GeForce RTX 4090, hiába játékkártya

Eltűnt a kínai piacról az Nvidia GeForce RTX 4090, hiába játékkártya

2023. november 20. 22:15, Hétfő
Az Nvidia eltávolította a videojátékosok körében egyik legnépszerűbb RTX 4090-es játékkártyájával kapcsolatos információkat a hivatalos kínai weboldaláról, ami aggodalmat keltett a helyi felhasználók körében a kínálat miatt.

A 4090-es grafikus kártya eltűnt a vállalat GeForce RTX 40-es sorozatot bemutató kínai weboldalról, és csak a 4080-as, 4070-es és 4060-as kártyák maradtak elérhetőek a kínai vásárlók számára. A termékből egyébként is szűkös volt a kínálat, és már régóta benne volt a pakliban, hogy kivonják az országból, miután az USA a múlt hónapban felülvizsgálta exportellenőrzését, alacsonyabbra téve a lécet a fejlett grafikus feldolgozó chipek (GPU-k) Kínába irányuló exportja számára.

Az Nvidia több nagy kínai partnere - köztük az AsusTek Computer, a Micro-Star International és a sencseni Colorful Technology - szintén levette az RTX 4090-es kártyákat a Taobao és a JD.com online áruházakból, ami tovább növelte a fogyasztók aggodalmát a termék helyi elérhetőségével kapcsolatban. A fenyegető tilalom ellenére az RTX 4090 a kiskereskedőkön és a feketepiaci forgalmazókon keresztül még elérhető. Számos korlátozás alá eső Nvidia GPU, köztük a 4090-es is, továbbra is kapható nem hivatalos csatornákon keresztül. A JD.com egyik kereskedője hétfőn 22 894 jüanért (3194 dollár) kínálta a kártyát.


Az Egyesült Államok az exportrendeletének októberi frissítésében módosításokat eszközölt a fogyasztói piacra gyakorolt hatás minimalizálása érdekében azáltal, hogy bizonyos mesterséges intelligenciára képes, fogyasztói minőségű chipek esetében kivételeket engedélyezett. A 4090 és az RTX 6000 feldolgozási teljesítménye ugyan meghaladja a jogszabályban meghatározott küszöbértéket, de jogosultak lettek volna a kivételre, mert nem adatközpontokban való felhasználásra tervezték és forgalmazzák ezeket. Most azonban mindkettő egy sor betiltott adatközponti GPU, például az Nvidia H100, A100, H800 és A800 mellett szerepel a feketepiaci listákon.

Kínában a 4090 több mint egy játékkártya. Az Autra Technology cég olyan autonóm teherautókat fejleszt, amelyek a vezető aktív beavatkozása nélkül is képesek működni, és egy mérnökük szerint a kártya segíthet az autonóm vezetéssel foglalkozó cégeknek az önvezető autók érzékelési funkcióinak javításában. A legtöbb aggodalom mégis az Nvidia adatközpontokba szánt chipjeire vonatkozó korlátozások körül összpontosul: az Nvidia egyik pekingi székhelyű forgalmazójának értékesítési vezetője szerint a H800 és az A800 árai akár 40 százalékkal is emelkedtek az egy hónappal ezelőttihez képest. A hiány enyhítésére az Nvidia három új adatközponti GPU-t fejleszt a kínai ügyfelek számára, miután a múlt hónapban betiltották a számukra tervezett két korábbi chipet. Ezekből az első szállítmány várhatóan december végén kerül a kínai piacra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások