Az EU nem engedi meg az Amazonnak, hogy felvásárolja a iRobot porszívógyártót

Az EU nem engedi meg az Amazonnak, hogy felvásárolja a iRobot porszívógyártót

2024. január 29. 22:11, Hétfő
Az Amazon nem viszi tovább a Roomba robotporszívókat gyártó iRobot 1,4 milliárd dolláros felvásárlási folyamatát. A vállalatok ma bejelentették, hogy "nincs lehetőség a hatósági jóváhagyásra az Európai Unióban".

Ezzel együtt az iRobot "működési átszervezési tervet" jelentett be, amelynek keretében 350 alkalmazottat, vagyis az iRobot dolgozóinak 31 százalékát elbocsátják. Colin Angle vezérigazgató, a vállalat egyik társalapítója is lemond, és a vállalat egy szerkezetátalakítási főnököt vett fel a "nyereségességhez való visszatéréshez". A vállalat újra az alapvető tisztító termékcsaládjára fog összpontosítani, szüneteltetve a légtisztítás, a robotizált fűnyírás és az oktatás területén tett erőfeszítéseket. Az üzlet kiszállási feltételeinek részeként az Amazon 94 millió dollár kártérítést fizet az iRobotnak, amelynek nagy részét egy hároméves, 200 millió dolláros hitel visszafizetésére szánja a vállalat, amelyet az Amazon-felvásárlás bejelentésekor vett fel. Az iRobot közleményében azt írta, hogy 2023 negyedik negyedévében "265 és 285 millió dollár közötti" veszteséggel számol.

Az iRobot Amazon által 2022 augusztusában bejelentett felvásárlása szinte azonnal a hír megjelenése után aggodalmat és kritikát váltott ki az adatvédelmi és trösztellenes hatóságok és az érdekvédők részéről. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, az FTC vizsgálatot indított, hogy az üzlet hogyan fogja érinteni az Amazon piacát a csatlakoztatott eszközök és általában a kiskereskedelem terén. Aggályok merültek fel a Roombához hasonló robotporszívók által generált háztartási térképek lehetséges új felhasználási módjaival kapcsolatban is. Az iRobot a maga részéről azt állította az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott beadványában, hogy az Amazonhoz való csatlakozással egy "találékony, ügyfélközpontú, hosszú távon orientált kultúrát kapna, ahol a vállalkozók virágoznak", valamint hozzáférést "az Amazon erőforrásaihoz és technológiájához".

Ez év elején vált világossá, hogy az Európai Unió szabályozó hatóságai valószínűleg elutasítják az üzletet, miután az Európai Bizottság versenyjogi (azaz trösztellenes) tisztviselői aggodalmukat fejezték ki, hogy az Amazon korlátozhatja a Roomba riválisainak elérhetőségét online áruházában. Margrethe Vestager versenyjogért felelős dán biztos közölte, az előzetes, mélyreható vizsgálat kimutatta, hogy "az iRobot felvásárlása lehetővé tette volna az Amazon számára, hogy a cég üzleteihez való hozzáférés korlátozásával vagy rontásával kizárja az iRobot riválisait". Az Amazon törölhette volna a rivális robotporszívókat a listáról, csökkenthette volna a riválisok láthatóságát, vagy növelhette volna az iRobot riválisainak költségeit, hogy robotporszívóikat az Amazon piacterén reklámozzák és értékesítsék - tette hozzá Vestager. Az EB tisztviselői aggódtak amiatt is, hogy az Amazon olyan címkéket használ az iRobot termékeinél, mint például "Works with Alexa" vagy "Amazon's Choice".

A Computer & Communications Industry Association (CCIA) lobbicsoport a múlt hónapban közleményben üzent az európai szabályozóknak. "Ha a cél az, hogy nagyobb verseny legyen az otthoni robotika ágazatában, akkor ennek semmi értelme" - mondta Matt Schruers, a CCIA elnöke. "Nincs abban semmilyen hihető versenyjogi kockázat, ha egy amerikai kiskereskedő felvásárol egy küszködő amerikai porszívógyártót egy olyan ágazatban, amelyen a dinamikus kínai gyártók veszik át a vezetést. Az ügylet megakadályozása miatt a fogyasztóknak kevesebb választási lehetőségük maradhat, és a szabályozó hatóságok nem söpörhetik ezt a tényt a szőnyeg alá."

De egyébként amerikai részről az FTC is készen állt arra, hogy megtámadja az Amazon tranzakcióját. Az FTC munkatársai a múlt héten találkoztak a cég képviselőivel, hogy tájékoztassák őket arról, hogy a felvásárlás megakadályozására indított pert fognak javasolni fogják a bizottságnak. Az Amazon Alexa-központú, csatlakoztatott otthonra irányuló ambíciói az iRobot iránti kezdeti érdeklődés óta csökkenhettek. Az Alexa részleg a hírek szerint 2022-ben akár 10 milliárd dolláros veszteséget is elkönyvelhetett, és az eszközökkel foglalkozó részlegnél volt a vállalat közelmúltbeli elbocsátásainak jelentős része. Mind az Amazon, mind az iRobot képviselői elutasították, hogy az üzletre és az átszervezésre vonatkozó hivatalos sajtóközleményeiken túl kommentálják a történteket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások