Az Amazon elbocsátja az Alexa alkalmazottait

Az Amazon elbocsátja az Alexa alkalmazottait

2023. november 23. 10:07, Csütörtök
Az elbocsátások az Alexán, az Amazon hangalapú asszisztensén dolgozó csapatot érintik, amely a cég Echo okoshangszóróit és más termékeit vezérli.

"Több száz szerepkör érintett" - áll a vállalat közleményében, amely "viszonylag kis százaléka az eszközök üzletágban dolgozó összes embernek, akik nagyszerű élményeket építenek ügyfeleink számára". Az Amazon több erőforrást kíván fordítani a generatív MI termékekbe - a vállalat nem pontosította, hogy pontosan mely kezdeményezések szűnnek meg. Az Amazon még nem adta ki az Alexa MI-alapú változatát, de szeptemberben bemutatott egy korai előzetest, "amely egy új, nagyméretű nyelvi modellen alapul, amelyet egyedi fejlesztésű és kifejezetten a hangalapú interakciókra optimalizáltak". A társaság gyorsabb válaszidőt, jobb párbeszédeket és az Alexával való beszélgetés lehetőségét ígéri anélkül, hogy ahhoz először az "Alexa" szót ki kellene kimondani.

Az Amazon mindig is nehezen tudott pénzt keresni az Alexával, viszont masszívan veszteséges: 2022-ben állítólag 10 milliárd dollárjukba került az üzletág. Az Echo készülékek sikeresek, az Amazon ellenőrzi az okoshangszórók piacának mintegy kétharmadát, és állítólag "heti egymilliárd interakciót" végeznek az Alexával. A hardvert azonban önköltségi áron árulják, és az emberek elsősorban azért lépnek kapcsolatba az Alexával, hogy zenét játsszanak le rajta vagy megnézzék az időjárást, nem pedig azért, hogy pénzt költsenek a kereskedelmi platformon.

Nehéz éve volt az Amazon eszközrészlegének, amely már eddig is nagy részét viselte annak a 27 ezer elbocsátásnak, amelyet a vállalat az elmúlt 12 hónapban bejelentett. Az üzletágat régóta vezető David Limp helyére a Microsoft Surface korábbi vezetője, Panos Panay került. Az Amazon pedig visszafogta hardveres ambícióit, olcsóbb eszközöket jelentettek be, más projekteket pedig eltoltak vagy töröltek. Ráadásul a vállalatot 46,7 millió dollár megfizetésére kötelezte egy bíróság, amely úgy ítélte meg, hogy az Alexa megsértette egy másik vállalat szabadalmait.

Az, hogy az Alexa generatív MI változata képes lesz-e megoldani az összes vagy bármelyik problémát, nyitott kérdés, de nem az Amazon az egyetlen vállalat, amely a generatív MI-vel szeretne pénzt keresni. A Microsoft idén mindent megtett a technológiáért és a Google is nagyon keményen próbálkozik. Az Apple a nyilvánosság előtt csendben maradt ezen a téren, az idei termékbejelentésekben csak futólag vagy egyáltalán nem említette az "MI"-t, de pletykák szerint azon dolgoznak, hogy generatív MI funkciókat építsenek be az iOS 18-ba, a szoftver következő nagy verziójába.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások