Az USA villamos­energia-termelésének 2 százaléka bitcoin­bányákban ég el

Az USA villamos­energia-termelésének 2 százaléka bitcoin­bányákban ég el

2024. február 5. 19:06, Hétfő
Pontosan mit tesz a bitcoin bányászat az elektromos hálózattal? Az elmúlt néhány évben az Egyesült Államokban fellendült a kriptopénz-bányászat, és a kormány most megpróbálja nyomon követni, hogy ez pontosan mit jelent az áramfogyasztás szempontjából. Bár elemzései előzetesek, az Energia Információs Ügynökség (EIA) becslése szerint a nagyszabású kriptopénz-műveletek ma már az Egyesült Államok villamosenergia-termelésének több mint 2 százalékát fogyasztják. Ez nagyjából annyi, mintha az elmúlt három évben egy újabb szövetségi állammal bővült volna a hálózat.

Míg a kis léptékű bányászat személyi számítógépekkel és kis rigekkel folyik, a nagyszabású kriptopénz bányászat speciális hardverekbe költözött. Bár ezek a hardverek a személyi számítógépekhez képest drágák lehetnek, az ilyen műveletek fő költsége az áramfelhasználás, így a bányászok általában olyan helyekre költöznek, ahol alacsonyak az áramdíjak. Az EIA-jelentés megjegyzi, hogy a kriptopénzek elleni kínai fellépés nyomán a bányászat nagy része az Egyesült Államokba költözött, mert a villamosenergia-árak alacsonyan tartása általában politikai prioritás.

A Cambridge Centre for Alternative Finance intézet független becslése szerint 2020 elején a globális bitcoin-bányászat alig több, mint 3 százaléka volt az Egyesült Államokban működni, de a 2022-es év elejére ez a szám közel 38 százalékot tett ki. A Cambridge-i Központ becslést készít a bitcoin-bányászat egészének globális villamosenergia-felhasználásáról is, így ezt meg lehet szorozni az USA százalékos arányával, és kijön az elfogyasztott villamosenergia-mennyiség becsült értéke. A becslések bizonytalanságai miatt a szám 25 és 91 terawattóra között lehet - Magyarország tavalyi fogyasztása kb. 41 terawattóra volt.

Az EIA tehát úgy döntött, hogy jobban kell látnia, mi folyik itt. Ennek érdekében szakmai kiadványokat, pénzügyi jelentéseket, újságcikkeket és kongresszusi vizsgálati jelentéseket néztek át, hogy minél több bitcoin-bányászati céget azonosítson. Összesen 137 létesítményt találtak, és a teljes kapacitású működésükhöz szükséges energiaellátásról érdeklődtek, 101 létesítményről kaptak választ. Teljes kapacitású üzemelés esetén ez a 101 létesítmény az USA átlagos energiaigényének 2,3 százalékát fogyasztaná. Ezzel a Cambridge Center becsléseihez képest a legfelső tartományban vannak.


A bányászati üzemek két nagyobb csoportba sorolhatók: az egyik Texasban, a másik pedig New York nyugati részétől az Appalache-hegységen át egészen Georgia déli részéig húzódik. Bár vannak továbbiak is szétszórva az Egyesült Államokban, ezek a fő telephelyek. Az EIA talált néhány olyan esetet is, amikor cégek kihasználatlan erőművek közelébe költöztek, és a termelés ismét az egekbe szökött. Öt ilyen erőmű történetének nyomon követése azt mutatta, hogy ezekben a termelés 2015 és 2020 között folyamatosan csökkent, és elérte azt a mélypontot, ahol együttesen mindössze fél terawattórát termeltek. A közelükbe költöző bányászok egy év alatt megháromszorozták a termelésüket, és az 2022-re több mint 2 terawattórára emelkedett.

Ezek szinte biztosan fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek, amelyeket bezártak volna, ha nem vennék meg tőlük a bitcoin bányászok az áramot. Tehát ezek a bányászok hozzájárulnak a fosszilis tüzelőanyagok folyamatos használatával járó egészségügyi és éghajlati problémákhoz. Az EIA számos olyan stratégiát is azonosított, amelyet a bányászok arra használnak, hogy alacsonyan tartsák az energiaköltségeiket. Az egyik esetben egy korábbi alumíniumolvasztó létesítménybe költöztek Texasban, hogy kihasználják az energiahálózathoz való jó csatlakozásait. Egy másik esetben egy pennsylvaniai atomerőmű mellé telepítettek egy létesítményt, és közvetlen kapcsolatot létesítettek az erőművel. Az EIA olyan eseteket is talált, amikor a bányászok olyan földgázmezők közelébe költöztek, amelyek olyan hulladék metánt termeltek, amelyet egyébként elégettek volna.

Mivel a bitcoin-bányászat finoman szólva sem létfontosságú tevékenység, számos bányászati üzem csatlakozott olyan áramkeresletre reagáló programokhoz, amelyekben a felek vállalják, hogy ha a villamosenergia-igény várhatóan meghaladja a termelőkapacitást, a hálózatüzemeltető által nyújtott kompenzációért cserébe lekapcsolják működésüket. Az egyik texasi létesítmény - az egykori alumíniumkohó telephelyén lévő - több mint 30 millió dollárt keresett azzal, hogy 2023-ban egy hőhullám idején leállt.

Az amerikai elektromos hálózatra gyakorolt jelentős új terhelés következményeinek megértéséhez az EIA 2024 első felében havi elemzéseket fog végezni a bitcoin-műveletekről. Az első számok alapján azonban egyértelmű, hogy a bányászati műveletek áthelyezése az Egyesült Államokba jelentősen hátráltatni fogja az USA elektromos hálózatának szén-dioxid-semlegessé tételére irányuló erőfeszítéseket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások