Írország gazdaságának fellendülése jórészt mesterséges

Írország gazdaságának fellendülése jórészt mesterséges

2024. február 6. 14:03, Kedd
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet rangsora szerint Írország a világ legtermékenyebb országa. Dublin számos nagy technológiai cég, köztük a Google európai bázisaként szolgál.

A közgazdaságtanban a termelékenység azt jelenti, hogy egy munkavállaló mennyi értéket ad hozzá az általa készített vagy végzett dolgokhoz, és egyes munkavállalók sokkal több értéket tudnak hozzáadni, mint mások. Ha valaki egész nap egy kávézó pultja mögött dolgozik, a termelékenysége azon múlik, hogy az emberek mennyit hajlandóak fizetni az általa eladott ételekért és italokért. Egy technológiai vagy gyógyszeripari multinacionális vállalatnál dolgozó személy nagyobb valószínűséggel dolgozik nagy értékű termékeken és szolgáltatásokon - így a hivatalos adatok szerint termelékenyebb.

Dr. Emma Howard, a Dublini Műszaki Egyetem közgazdásza szerint Írország "egyedülálló" példa a világon, mivel a multinacionális cégek magas koncentrációja hozzájárul a termelékenységi adatok növeléséhez. "Ha megnézzük a teljes munkatermelékenységünket, az az uniós átlag két és félszerese" - mondja. "De ha ezt lebontjuk a hazai munkatermelékenységre és a külföldi szektor termelékenységére, nagy különbségek mutatkoznak." Írország központi statisztikai hivatala a termelékenységet az egy munkavállalóra jutó bruttó hozzáadott érték (GVA) alapján méri. A GVA az áruk és szolgáltatások teljes kibocsátása, csökkentve a ráfordítási költségekkel. Ha megnézzük ezt a számot, az azt sugallja, hogy a tengerentúli cégek mozgatják Írország termelékenységét. A tavalyi második negyedévben az írországi külföldi cégek bruttó hozzáadott érték (GVA) 414 euró volt egy munkavállalóra és egy órára vetítve. A hazai cégek esetében ez az érték mindössze 55 euró volt. Az adatokból az is kiderül, hogy 2022-ben a külföldi cégek az ír gazdaság bruttó hozzáadott értékének 56%-át tették ki.

Dr. Howard szerint Írország több okból is vonzó a multinacionális vállalatok számára, többek között alacsony társasági adókulcsa miatt. "Ha megnézzük, milyen típusú cégek vannak itt - Google, Microsoft, Pfizer, Meta -, ezek sok, nagyon magas értékű árut állítanak elő" - mondja. "Ezen áruk egy része szellemi tulajdon, nem fizikai áruk. Így ezek egy része Írországon keresztül áramlik át, hogy kihasználják az alacsonyabb adókat." Más közgazdászok azonban azzal érvelnek, hogy a sok multinacionális cég elferdíti Írország gazdasági adatait. "Úgy tűnik, hogy az ország sok gazdasági tevékenységet generál, de az ebből származó húzás nem olyan nagy. Bizonyos értelemben az egész mesterséges" - mondja Stefan Gerlach, a svájci EFG International bank vezető közgazdásza, aki korábban az Ír Központi Bank helyettes kormányzója volt. Szerinte "nem lehet igaz", hogy a nemzetközi és a hazai vállalatok termelékenysége között olyan nagy a szakadék, mint amilyennek a számok mutatják. "Ez egy mérési probléma" - teszi hozzá.


Gerlach szerint a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) használata pontosabb módja lehet a termelékenység megvitatásának Írország esetében. Ez a mérés jobban figyelembe veszi, hogy a multinacionális vállalatok hogyan irányítják a jövedelem áramlását a vállalkozásukon keresztül. Az Ír Költségvetési Tanácsadó Testület 2023-ban kiadott tanulmánya szerint a GNI mint mérőszám használata alapján Írország termelékenysége jobban megfelelhet európai társainak. Gerlach szerint a termelékenység félrevezető mérőszámának használata rossz irányba terelheti a kormányokat. "Fennáll a veszélye annak, hogy a politikai döntéshozók túlbecsülik a gazdaságon belüli nagy nemzetközi kitettség előnyeit és alábecsülik a lehetséges kockázatokat."

Dr. Howard és Gerlach szerint Írország vonzereje, mint üzleti célú ország, nem csak az adózáson múlik. Az Európai Unió angol nyelvű tagjaként betöltött pozíciója szintén előnyös, emellett Írország jól képzett munkaerővel rendelkezik. "Minden korosztályban magasabb a felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók aránya, mint az uniós átlag. A STEM [természettudományi, technológiai, mérnöki és matematikai] diplomások aránya is sokkal magasabb, mint uniós társainké" - mondja Dr. Howard. "Tehát vannak ezek a nagyon jól képzett, magasan képzett munkavállalóink, és ez hatással van a munkatermelékenységünkre."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások