Felfegyverzett robotkutyákat tesztel az amerikai tengerészgyalogság

Felfegyverzett robotkutyákat tesztel az amerikai tengerészgyalogság

2024. május 9. 12:02, Csütörtök
Az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának Különleges Műveleti Parancsnoksága (MARSOC) a Ghost Robotics által kifejlesztett robotkutyák új generációját vizsgálja. A négylábúak automatikus célzási rendszerrel rendelkeznek, de a tüzeléshez emberi felügyeletre van szükség. A fegyverrendszert az Onyx Industries védelmi technológiai vállalat gyártja.

Bár a MARSOC a Ghost Robotics négylábú pilóta nélküli földi eszközeit (röviden „Q-UGV-knek” nevezik őket) különböző alkalmazásokhoz, többek között felderítéshez és megfigyeléshez próbálgatja, a legnagyobb figyelmet az a lehetőség vonhatja magára, hogy fegyverekkel is fel lehet őket szerelni. De ez nem példa nélküli: az amerikai tengerészgyalogság korábban már tesztelt rakétavetőkkel felfegyverzett robotkutyákat is.

A MARSOC birtokában jelenleg két felfegyverzett Q-UGV van tesztelés alatt. Az Onyx Industries munkatársai elmondták, hogy fegyverrendszerük mesterséges intelligenciával rendelkező digitális képalkotó rendszerrel rendelkezik, és képes automatikusan felismerni és követni az embereket, drónokat vagy járműveket, jelentve a potenciális célpontokat egy távoli emberi kezelőnek, aki a világ bármely pontján tartózkodhat. A rendszer a tüzelési döntések meghozatalához ember általi irányítást tart fenn, és nem tud önállóan dönteni a tüzelésről.


A MARSOC nyilatkozata szerint a fegyveres hasznos teher csak egy a sok felhasználási eset közül, amelyeket értékelnek. A parancsnokság hangsúlyozza, hogy tisztában van az autonóm fegyverekre vonatkozó összes védelmi minisztériumi irányelvvel, és betartja azokat.

A felfegyverzett robotkutyák tesztelése tükrözi a katonai felhasználásra szánt kisméretű robotizált pilóta nélküli földi járművek iránti növekvő érdeklődést. Míg a pilóta nélküli légi járművek (UAV-k) legalább két évtizede távolról, emberi irányítás alatt alkalmaznak halálos erőt, az olcsó robotnégylábúak - némelyik már 1600 dollárért kapható - megjelenése a hátukra szíjazott fegyverekkel való kísérletezés felfutásához vezetett. 2022 júliusában a közösségi médiában elterjedt egy videó, amelyen egy Unitree robotkutya hátára egy puskát erősítettek. Az eset arra késztette a Boston Roboticsot és más robotgyártókat, hogy ígéretet tegyenek arra, hogy robotjaikat nem alakítják fegyverré (a katonai célú felhasználás jelentette kivételektől eltekintve). Nemrég pedig egy olyan Unitree Go2 robotkutya futott nagyot a neten, amelynek hátára egy lángszórót erősítettek, és amelyet a nagyközönség számára árusítottak.


A fegyveres robotkutyák bevetésének kilátása, még ha emberi felügyelet mellett is, jelentős kérdéseket vet fel a hadviselés jövőjével, valamint az egyre inkább autonóm fegyverrendszerek lehetséges kockázataival és etikai következményeivel kapcsolatban. Az is aggodalomra ad okot, hogy a rendszerek idővel egyre autonómabbá válnak. "Bár a MARSOC fegyverrel felszerelt robotkutyái használatának részletei még korlátozottak, az ilyen típusú képességek bevetése valószínűleg elkerülhetetlen ezen a ponton. Ahogy a mesterséges intelligenciával támogatott drónok autonómiája egyre inkább fegyverré válik, egyre inkább kérdéses, hogy az ember meddig marad a döntési láncban, még a kinetikus cselekmények esetében is, függetlenül a hadsereg és az ipar egyes képviselőinek biztosítékaitól.”

Bár a technológia még a tesztelés és értékelés korai szakaszában van, a Q-UGV-k potenciálisan képesek olyan felderítési és biztonsági képességeket biztosítani, amelyek csökkentik az emberi személyzet kockázatát veszélyes környezetben. A fegyveres robotrendszerek további fejlődésével azonban döntő fontosságú lesz az etikai aggályok kezelése és annak biztosítása, hogy használatuk összhangban legyen a kialakult politikákkal és a nemzetközi joggal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások