Fontos szerepet kap Magyarország abban, hogy hogyan kezelje az EU a közösségi média titkosítását

Fontos szerepet kap Magyarország abban, hogy hogyan kezelje az EU a közösségi média titkosítását

2024. június 21. 09:02, Péntek
Az Európai Unió jogalkotóinak egyik legfontosabb testülete továbbra is patthelyzetben van egy ellentmondásos jogalkotási javaslattal kapcsolatban, amelynek értelmében az üzenetküldő alkalmazások felhasználóinak millióit arra kényszerítenék, hogy beleegyezzenek abba, hogy a fénykép- és videofeltöltéseiket mesterséges intelligenciával szkenneljék a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos anyagok (CSAM) felderítése érdekében.

A terv kritikusai között vannak a technológiai iparág üzenetküldő óriásai, mint például a WhatsApp, az olyan, az adatvédelemre összpontosító szereplők, mint a Signal és a Proton; jogi, biztonsági és adatvédelmi szakértők; valamint a civil társadalom és a digitális jogokkal foglalkozó csoportok; és az Európai Parlamentben a politikai spektrumot átfogó törvényhozók többsége. Arra figyelmeztetnek, hogy a javaslat tönkreteszi a titkosítást, és azzal érvelnek, hogy egzisztenciális fenyegetést jelent a kontinens demokratikus szabadságára és alapvető jogaira, például a magánélethez való jogra. Az ellenzők azt is állítják, hogy az uniós terv nem fogja elérni a gyermekek védelmének állítólagos célját, és azt sugallják, hogy a bűnüldözést ehelyett téves jelzések milliói fogják elárasztani, mivel a hétköznapi alkalmazások felhasználóinak üzeneteit hibás, mesterséges intelligencián alapuló CSAM-felismerő rendszerekkel fogják átnézni.

Csütörtökön zajlott le az EU 27 tagállamának kormányait képviselő nagykövetek találkozója, és ezen a belga elnökség napirendre tűzte a témát. A várakozások szerint a felek közös álláspontot alakítottak volna ki, hogy megkezdhessék a tárgyalásokat az Európai Parlamenttel, Belgium állandó uniós képviselőjének szóvivője azonban elmondta, hogy a napirendi pontot ejtették, miután világossá vált, hogy a kormányok még mindig túlságosan megosztottak ahhoz, hogy minősített többséget érjenek el a tárgyalási mandátummal kapcsolatban. "Az volt a szándékunk, hogy a nagykövetek ülésén mandátumot érjünk el, de nem volt egyértelmű, hogy meglesz-e a szükséges többség" - mondta Belgium szóvivője. "Az ülés előtti utolsó órákban világossá vált, hogy a szükséges minősített többség egyszerűen nem érhető el, ezért úgy döntöttünk, hogy levesszük a pontot a napirendről, és folytatjuk a tagállamok közötti konzultációt, és folytatjuk a munkát a szövegen."

Ez azért fontos, mert az uniós jog általában háromoldalú ügy: a Bizottság jogszabályjavaslatokat terjeszt elő, a Parlament és a Tanács pedig megvitatja (és gyakran módosítja) a jogszabálytervezeteket, amíg nem születik a végleges kompromisszum. Ezek az úgynevezett háromoldalú tárgyalások azonban a CSAM-szkennelési ügyről addig nem kezdődhetnek meg, amíg a Tanács el nem fogadja álláspontját. Ha tehát a tagállamok továbbra is megosztottak maradnak, mint ahogyan az a Bizottság CSAM-szkennelési javaslatának előterjesztése óta eltelt mintegy két évben történt, akkor az ügy továbbra is parkolópályán marad.

A hét elején Meredith Whittaker, a Signal elnöke újult erővel indított támadást a vitatott uniós javaslat ellen. "A magánjellegű kommunikáció tömeges szkennelésének előírása alapvetően aláássa a titkosítást." - figyelmeztetett, és azzal vádolta a törvényhozókat, hogy a kliensoldali szkennelés cinikus átnevezésével próbálnak leplezni egy olyan tervet, amely a magánjellegű kommunikáció tömeges megfigyelését jelenti. Annak ellenére, hogy egyre hangosabb és növekvő riadalmat kelt a digitális megfigyelés felé való nyilvánvalóan kemény szándék, az Európai Bizottság és a Tanács továbbra is egy olyan keretrendszert szorgalmaz, amely előírná az üzenetküldő platformok számára a polgárok magánüzeneteinek szkennelését - beleértve az olyan végponttól végpontig titkosított (E2EE) platformokat is, mint a Signal - ahelyett, hogy támogatná az Európai Parlament képviselői által tavaly javasolt célzottabb kereséseket és az E2EE platformok számára történő elkülönítést.

A múlt hónapban kiszivárogtak a belgák által a tagállamok kormányainak megfontolásra elküldött, felülvizsgált CSAM-javaslat részletei, ami újabb megdöbbenést okozott. Patrick Breyer, a Kalózpárt európai parlamenti képviselője - aki kezdettől fogva ellenezte a Bizottság CSAM-ellenőrzési tervét - azzal érvel, hogy a Tanács felülvizsgált javaslata szerint az EU-ban az üzenetküldő alkalmazások felhasználóinak bele kell egyezniük abba, hogy a szövegben "feltöltési moderációnak" nevezett technikai rendszer révén minden képet és videót, amelyet másoknak küldenek, átvizsgáljanak, különben elveszítik a képküldés lehetőségét. "A kiszivárgott belga javaslat azt jelenti, hogy az EU Bizottság szélsőséges és példátlan chat-ellenőrzési javaslatának lényege változatlan formában kerülne végrehajtásra" - figyelmeztetett akkor. A privát üzenetküldő alkalmazások, köztük a Signal készítői is figyelmeztettek, hogy inkább elhagyják az EU-t, minthogy egy tömeges megfigyelési törvénynek való megfelelésre kényszerítsék őket.


Ylva Johansson reklámkampányt is indított a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos javaslata elfogadásáért

Egy csütörtöki sajtóközleményben Breyer üdvözölte, hogy nem sikerült elég uniós nagykövetnek megállapodnia a továbblépésről, de figyelmeztetett, hogy ez valószínűleg csak a végrehajtás felfüggesztése. "Egyelőre az uniós kormányok és a Nagy Nővér [Ylva Johansson belügyi biztos] megfigyelési szélsőségeseinek nem sikerült minősített többséget kialakítaniuk. De nem adják fel, és a következő napokban újra megpróbálhatják. Mikor tanulják meg végre az EU Parlamenttől, hogy a hatékony bírósági gyermekvédelemhez új megközelítésre van szükség." A Proton alapítója, Andy Yen szintén nyilatkozatban reagált a Tanács kudarcára, és hasonlóan nyilatkozott a harc folytatásának szükségességéről. "Nem szabad megpihennünk a babérjainkon" - írta. "A titkosításellenes javaslatok már korábban is elbuktak, hogy aztán újra és újra és újra átcsomagolva újra és újra a politikai színtérre kerüljenek. Létfontosságú, hogy a magánélet védelmezői éberek maradjanak, és ne dőljenek be a kirakatrendezvényeknek, melyek valójában a titkosítás elleni újabb támadások."

Mindenesetre úgy tűnik, hogy óvatosnak kell lenni a Tanács folyamatban lévő megosztottságának ünneplésével, hiszen úgy tűnik, hogy a tagállamok kormányait egy hajszál választja el attól, hogy elérjék a szükséges minősített többséget az európai parlamenti képviselőkkel folytatott tárgyalások megkezdéséhez. Ennek során azonnal nyomást gyakorolnának a parlamenti képviselőkre, hogy saját ellenállásuk ellenére beleegyezzenek a polgárok eszközeinek tömeges átvilágítására vonatkozó jogszabályok elfogadásába. "Nagyon, nagyon közel vagyunk a minősített többséghez" - mondta a belga szóvivő. "Elég egy ország véleményének megváltozása és máris megvan a minősített többség, és a Tanács számára megvan a mandátumunk". A szóvivő azt is elmondta, hogy a Coreper, az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagyköveteinek jövő heti utolsó ülésének napirendje - az utolsó a hat hónapos mandátum lejárta előtt - már most tele van. Ez azt jelenti, hogy a Tanács mandátumáról való megegyezésre irányuló tárgyalások Magyarországra hárulnak majd, amely július 1-jével kezdődően hat hónapra átveszi a Tanács soros elnökségét.

"Ami minket, mint elnökséget illeti, az elkövetkező napokban - szakértői szinten - folytatjuk a munkát, és megnézzük, hogy azok a tagállamok, amelyek nem voltak elégedettek a javaslattal folytatják-e a megbeszéléseket arról, hogy hogyan finomíthatjuk azt, hogy mindenki számára életképes legyen" - tette hozzá a szóvivő. "És akkor a következő elnökségnek kell majd megvitatnia. Amennyire megértettük, nagyon szeretnének tovább dolgozni a témán. A Bizottság is hajlandó erre. És a Parlament is vár ránk, úgyhogy nekünk is össze kell kapnunk magunkat."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások