Az Apple adatvédelmi okokra hivatkozva utasítja el a pedofilok felderítését

Az Apple adatvédelmi okokra hivatkozva utasítja el a pedofilok felderítését

2023. szeptember 6. 09:16, Szerda
Az Apple tavaly decemberben úgy döntött, hogy leállítja a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagok felderítésére szolgáló fotószkennelő eszköze működését. Ennek magyarázata csak most derült ki, köszönhetően az Apple egyik menedzsere és a gyermekek szexuális zaklatása ellen küzdő cég vezetője közötti levélváltásnak, amelyben előbbi adatvédelmi aggályokat hozott fel a döntés fő okaként.

Ezen a héten a Heat Initiative nevű gyermekbiztonsági csoport közölte az Apple-lel, hogy kampányt szervez, amelyben azt követeli, hogy a vállalat "észlelje, jelentse és távolítsa el" a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos anyagokat az iCloudból, és több eszközt kínáljon a felhasználóknak ezek jelentésére. Sarah Gardner, a Heat Initiative vezérigazgatójának levelére Erik Neuenschwander, az Apple felhasználói adatvédelemért és gyermekbiztonságért felelős igazgatója válaszolt, aki egy e-mailben részletezte a cég döntését, amelyet a Wired tett közzé. Neuenschwander szerint az Apple "minden szempontból megfontolta a szkennelési technológiát", és "arra a következtetésre jutottak, hogy gyakorlatilag nem lehetett megvalósítani anélkül, hogy végső soron veszélyeztetnénk a felhasználóink biztonságát és magánéletét" - áll az e-mailben.

Gardner mérföldkőnek nevezte, hogy "a világ legértékesebb és legtekintélyesebb technológiai vállalata" és "a felhasználói adatvédelem globális vezetője" nyilvánosan kifejezte, hogy véleményük szerint az anyagok átvizsgálása nem járhat együtt a felhasználók magánéletének megsértésével. Ez az álláspont a titkosítási vita szempontjából szélesebb értelemben is releváns, különösen mivel több ország, például az Egyesült Királyság is olyan törvények elfogadását mérlegelik, amelyek megkövetelnék a technológiai vállalatoktól, hogy a bűnüldözési kérések teljesítése érdekében hozzáférhessenek a felhasználói adatokhoz.

Ezek az aggályok a viták középpontjában állnak azóta, hogy az EU törvénytervezetet terjesztett elő, amelynek célja a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó online anyagok felderítése és eltávolítása. A gyermekekkel szembeni online szexuális visszaélést bemutató anyagok megelőzését és az ellenük való küzdelmet célzó rendeletjavaslat az EU-ban a digitális platformok számára kötelezővé tenné az ilyen anyagok felderítését és bejelentését.


Az Apple megelőzi, hogy a gyermekek szexuális képeket lássanak vagy küldjenek, de nem vezette be azt a funkciót, amely az iCloudba való feltöltéskor vizsgálta volna át a fényképeket, hogy azok megfelelnek-e az ismert, gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagoknak

"Minden felhasználó minden egyes, magánjelleggel tárolt iCloud-tartalmának átvizsgálása súlyos, nem szándékolt következményekkel járna a felhasználóink számára" - írta Neuenschwander. Arra is figyelmeztetett, hogy egy tartalomtípus szkennelése "megnyitja az ajtót a tömeges megfigyelés előtt, és vágyat kelthet arra, hogy más titkosított üzenetküldő rendszereket is átkutassanak a tartalomtípusok (például képek, videók, szöveg vagy hang) és a tartalomkategóriák között". E-mailjében Neuenschwander feltette a kérdést: "Hogyan lehetnek biztosak a felhasználók abban, hogy az egyik típusú megfigyelésre szolgáló eszközt nem alakították át más tartalmak, például politikai tevékenység vagy vallásüldözés megfigyelésére?" Végül hozzátette, hogy az átvilágító rendszerek "nem bolondbiztosak", és "más platformokról származó dokumentált bizonyítékok vannak arra, hogy ártatlan embereket is megvádoltak", amely "áldozatokká tette őket, amikor semmi mást nem tettek, mint hogy teljesen normális és megfelelő képeket osztottak meg a saját gyermekeikről".

"Az Apple a világ egyik legsikeresebb vállalata, világklasszis mérnökök seregével" - írta Gardner. "Az ő felelősségük, hogy olyan biztonságos, a magánéletet tiszteletben tartó környezetet tervezzenek, amely lehetővé teszi az ismert, gyermekek szexuális zaklatásáról készült képek és videók felderítését. Amíg az emberek még mindig megoszthatnak és tárolhatnak egy ismert képet egy megerőszakolt gyermekről az iCloudban, addig követelni fogjuk, hogy tegyenek valamit." A Tim Cooknak küldött e-mailben Gardner azt írta, hogy az Apple fotószkennelő eszköze "nem csak az Apple-t pozícionálta globális vezetőnek a felhasználói adatvédelem terén, hanem azt is ígérte, hogy több millió szexuálisan zaklatott gyermekről készült képet és videót fog eltüntetni az iCloudból. A gyermekek szexuális zaklatása nehéz téma, amelyről senki sem akar beszélni, ezért elhallgatják és eltemetik. Mi azért vagyunk itt, hogy ez ne történhessen meg."

Az Apple érthetően távol akarja tartani magát a problémától, és közlésük szerint arra összpontosítanak, hogy a kiszolgáltatott vagy áldozattá vált felhasználóit közvetlenül összekapcsolja a helyi bűnüldöző szervekkel, amelyek segíthetnek nekik, nem pedig arra, hogy közvetítőként működjenek közre a jelentések feldolgozásában. A vállalat szerint ennek a közvetítői szolgáltatásnak a felajánlása olyan interaktív platformok esetében lehet értelmes, mint a közösségi hálózatok.

Ella Jakubowska, az EDRi európai digitális jogvédő szervezet vezető politikai tanácsadója osztja az Apple aggodalmait. "A világ minden jóindulata sem változtat azon a technikai valóságon, hogy nincs mód a titkosított üzenetek vagy szolgáltatások biztonságos és védett szkennelésére. Az évek óta tartó próbálkozások ellenére az Apple bebizonyította, hogy az EU-ban jelenleg vizsgált tömeges szkennelési intézkedések nem alkalmasak a célra. Még az Európai Bizottság saját hatásvizsgálata is azt mutatja, hogy nem lehet biztonságosan és a magánszférát tiszteletben tartó módon általánosan hozzáférni a magánjellegű kommunikációhoz" - tette hozzá.


Az Apple a magánélet védelmének élharcosaként állítja be magát, de ez megakadályozza azt is, hogy saját maguk fellépjenek a felhőjükbe feltöltött pedofil anyagokkal szemben

A gyermekek online védelmét szem előtt tartó Thorn nevű civil szervezet nem ért ezzel egyet. "Abba kell hagynunk a felhasználói adatvédelem és a gyermekek biztonságának egymásnak ütköztetését, mert a Thorn és mások által létrehozott eszközökkel, valamint egy megfelelő, szilárd biztosítékokkal ellátott keretrendszerrel mindkettő megvalósítható" - nyilatkozta Emily Slifer, a Thorn politikai igazgatója. Hozzátette, hogy ezeket az eszközöket "évek óta megbízhatóan használják", és "folyamatosan fejlesztik, napról napra jobbak". Slifer szerint az Apple rendelkezik azzal a tudással és szakértelemmel, hogy "olyan megoldásokat hozzon létre, amelyek egyensúlyt teremtenek a magánélet és a gyermekek biztonsága között. Több olyan megoldásra van szükség, amelyek a megfelelő egyensúly megtalálására irányulnak".

Javier Zarzalejos uniós törvényhozó, az Európai Parlament illetékes előadója nem kívánta kommentálni a konkrét vitát. "A rendelet egyik vezérelve a technológiai semlegesség, így a rendelet nem tilt vagy preferál semmilyen konkrét eszközt vagy technológiát. A szolgáltatók feladata a rendelet szerinti kötelezettségeik teljesítése, és ezt mindegy hogyan érik el, feltéve, hogy ezek a technológiák és eszközök megfelelnek bizonyos biztosítékoknak" - mondta Zarzalejos.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások