A Harmony operációs rendszerre cserélné le Kína a Windowst és az Androidot

A Harmony operációs rendszerre cserélné le Kína a Windowst és az Androidot

2024. július 1. 09:27, Hétfő
Kínában hanyatlik a nyugati operációs rendszerek piaci részesedése, a Huawei által fejlesztett nyílt forráskódú rendszer a helyi okostelefonokon már megelőzi az Apple iOS-t.

Kínában a helyi kormányzatok az OpenHarmony, a Huawei által öt évvel ezelőtt elindított operációs rendszer használatára ösztönzik a hatóságokat, vállalatokat és hardvergyártókat. Míg a közelmúltban a Huawei okostelefon-bemutatói kerültek címlapokra a kínai chipellátási láncban bekövetkező előrelépések jelei miatt, addig a vállalat csendben szakértelmet épített ki a pekingi technológiai önellátás víziója szempontjából kulcsfontosságú egyéb ágazatokban is, az operációs rendszerektől a járműszoftverekig. Hszi Csin-ping elnök tavaly azt mondta a Kommunista Párt vezető politikusainak, hogy Kínának nehéz harcot kell vívnia az operációs rendszerek és más technológiák mielőbbi honosításáért, mivel az USA keményen fellép a fejlett chipek és más alkatrészek exportja ellen.

Az OpenHarmony-t most széles körben népszerűsítik Kínában, mint "nemzeti operációs rendszert", így nagy cégek sora szakadhat el a Windows és az Android termékektől, amelyekre sok rendszer támaszkodik. "Ez a stratégiai lépés valószínűleg erodálni fogja a nyugati operációs rendszerek, mint az Android és a Windows piaci részesedését Kínában, mivel a helyi termékek egyre nagyobb teret nyernek" - mondta Sunny Cheung, a Jamestown Foundation, egy amerikai védelmi politikai csoport munkatársa. 2024 első negyedévében a Huawei HarmonyOS operációs rendszer megelőzte az Apple iOS-t, és az Android mögött a második legkelendőbb mobil operációs rendszer lett Kínában - közölte a Counterpoint kutatócég. A rendszer Kínán kívül még nem jelent meg okostelefonokon.


A Huawei Harmony operációs rendszerének nyílt forráskódú változatát, az OpenHarmony-t futtató készülékek a Harmony Ecosystem Innovation Centre-ben Sencsenben

A Huawei már nem ellenőrzi az OpenHarmony-t, mivel 2020-ban az OpenAtom Foundation nevű nonprofit szervezetnek ajándékozta a forráskódját. De mind az innovációs központ, mind a kormányzati dokumentumok gyakran felcserélhetően hivatkoznak az OpenHarmonyra és a HarmonyOS-re, mint a tágabb Harmony ökoszisztéma részeire. Az elemzők szerint a HarmonyOS terjedése - amelynek PC-s változata várhatóan idén vagy jövőre jelenik meg - ösztönözni fogja az OpenHarmony elfogadását. "A Harmony egy erőteljes, alapvető operációs rendszert hozott létre a kínai készülékek jövője számára" - mondta Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának elnöke egy múlt heti fejlesztői konferencia megnyitóján.

A Huawei először 2019 augusztusában mutatta be a Harmony-t, három hónappal azután, hogy Washington kereskedelmi korlátozások alá helyezte a céget állítólagos biztonsági aggályok miatt. A Huawei tagadja, hogy berendezései kockázatot jelentenek. Azóta Kína fokozta önellátási erőfeszítéseit, elvágta magát a kódmegosztó központként funkciónáló Githubtól, és egy helyi verziót, a Gitee-t szorgalmazza. Kína 2014-ben betiltotta a Windows használatát a kormányzati számítógépeken és ma már főként Linux-alapú operációs rendszereket használnak. A Microsoft bevételeinek mindössze mintegy 1,5%-át szerzi Kínából, mondta a cég elnöke ebben a hónapban.

A Huawei idén indította el az eredetileg nyílt forráskódú Android rendszerre épített HarmonyOS első "tiszta" változatát, amely már nem támogatja az Android-alapú alkalmazásokat, ezzel a lépéssel szakadékká szélesíti a kínai alkalmazás-ökoszisztéma és a világ többi része közötti rést. A Jamestown Alapítvány múlt havi jelentése szerint az OpenHarmony tulajdonosa, az OpenAtom láthatóan koordinálja a kínai cégek erőfeszítéseit, hogy az amerikai technológiák életképes alternatíváját fejlesszék ki, többek között olyan védelmi alkalmazásokhoz, mint a műholdak.


Tavaly az okoseszközökön az OpenHarmony volt a leggyorsabban növekvő nyílt forráskódú operációs rendszer. Több mint 70 szervezet járult hozzá a fejlesztéséhez, és több mint 460 hardver- és szoftverterméket építettek rá a pénzügy, az oktatás, a repülés és az ipar területén - közölte a Huawei a 2023-as éves jelentésében. A nyílt forráskódúvá tétel célja, hogy megismételjék az Android sikerét a felhasználók licencköltségeinek megszüntetésében, és hogy a vállalatoknak testreszabható ugródeszkát adjanak saját termékeikhez - mondta Charlie Cheng, a Harmony Ecosystem Innovation Centre helyettes vezetője. "A Harmony minden bizonnyal mainstream operációs rendszerré fog nőni, és az iOS és az Android mellett egy új operációs rendszer-választékot ad a világnak" - mondta. "Kína tanul a Nyugattól".

A Harmony ökoszisztéma erős támogatást kapott a Huawei szülővárosában, Sencsenben, amely várost hagyományosan a később Kína-szerte elfogadott irányelvek kísérleti helyszíneként használják. Itt található a Harmony Ecosystem Innovation Centre, ahol egy kis helyiségbe zsúfolva egy drón, egy kétlábú robot, egy szupermarket pénztára és más eszközök mutatják be Kína szoftveres jövőjének vízióját - egy olyan jövőképet, amelyben a nemzeti bajnok Huawei által kifejlesztett operációs rendszer váltja fel a Windowst és az Androidot. A második ilyen központ a délnyugati Csengtu városában nyílt, de további 10 városban lesz hasonló. Az OpenHarmony kulcsfontosságú fejlesztői közé tartozik a Shenzhen Kaihong Digital, amelyet Wang Chenglu, a Huawei egy korábbi alkalmazottja, a Harmony "keresztapjaként" ismert Wang Chenglu vezet, valamint a Chinasoft.

Kína korábbi, nagy nyílt forráskódú projektek létrehozására irányuló erőfeszítései nehezen nyertek teret a fejlesztők körében, de a Huawei növekvő okostelefon-piaci részesedése és a szélesebb ökoszisztéma kialakítására irányuló extra munka előnyt jelent a Harmony számára. Több mint 900 millió eszköz, köztük okostelefonok, órák és autós rendszerek futnak a HarmonyOS-en, míg 2,4 millió fejlesztő kódol az ökoszisztémában, mondta Yu ebben a hónapban. "Az OpenHarmony-nak több időre és iterációra lesz szüksége, hogy ezek a fejlesztők bátrabban dolgozzanak az OpenHarmony-val" - mondta Emma Xu, a Canalys kutatócég elemzője. "De a HarmonyOS által elért hírnév, viselkedés és bizalom mindenképpen pozitív hatást fog gyakorolni."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások