Az EU szerint megtévesztő, hogy fizetéssel is megkapható a kék pipa az X-en

Az EU szerint megtévesztő, hogy fizetéssel is megkapható a kék pipa az X-en

2024. július 15. 13:55, Hétfő
Az előzetes megállapítások szerint a platform nem felel meg a DSA átláthatóságra és a kutatáshoz való hozzáférésre vonatkozó követelményeinek.

Az Európai Bizottság szerint az X mikroblogplatform - korábban Twitter - által használt kék pipa rendszer gyakorlatilag megtéveszti a felhasználókat, és nem felel meg az újonnan bevezetett digitális szolgáltatási törvénynek (DSA). A Bizottság - az Európai Unió végrehajtó szerve - előzetes megállapításaiban úgy találta, hogy az X a kék ellenőrzőjel bevezetésének módjával becsapta a felhasználókat, mivel bárki feliratkozhat az ilyen "ellenőrzött" státusz megszerzésére.

A Twitteren 2022 novemberéig a kék pipa azt jelezte, hogy a platform lépéseket tett a felhasználó személyazonosságának ellenőrzésére. Ezt gyakran alkalmazták olyan hírességek, politikusok, újságírók és kommentátorok fiókjainál, akik utánzók célpontjai lehetnek. De nem sokkal azután, hogy a Tesla és a SpaceX vezetője, Elon Musk 2022 októberében megvásárolta a platformot, módosította az előfizetési rendszert a platformon, ahol bármilyen ellenőrzés nélkül, pusztán pénz befizetésével megszerezhetővé vált a kék pipa.

Az EB tisztviselői szerint a lépés azt jelentette, hogy a felhasználók nem tudtak szabadon és tájékozottan dönteni a fiókok hitelességéről és a tartalmakról, amelyekkel interakcióba lépnek. Arra is volt bizonyíték, hogy rosszindulatú személyek visszaéltek a "ellenőrzött fiókokká" válás lehetőségével, hogy megtévesszék a felhasználókat. Egy bizottsági tisztviselő szerint egyértelműen félrevezeti a felhasználókat az X azon döntése, hogy a kék pipával jelölt fiókok tartalmait előnyben részesíti a válaszoknál és a listákon. "Egy átlagos felhasználó nem fogja észrevenni, hogy a kiemelt válaszok olyan fiókokból érkeznek, amelyek nem feltétlenül megbízhatóak. A kék pipa megvásárlásával egybe prioritást is vesz az ember, és szerintünk ez félrevezető".

Az X a kék pipa módosított használatával megsértette az európai digitális szolgáltatási törvény (DSA) azon rendelkezését, amely tiltja az un. sötét minták használatát, vagyis az online platformok felületének olyan jellemzőit, amelyek célja, hogy manipulálják vagy félrevezessék a felhasználókat olyan döntések meghozatalára, amelyeket nem szándékosan hoznak meg - közölte az EB.


Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos így nyilatkozott: "Régen a kék pipák megbízható információforrást jelentettek. Most az X esetében előzetes véleményünk szerint megtéveszti a felhasználókat, és sérti a DSA-t. Úgy véljük továbbá, hogy az X hirdetési adattára és a kutatók adathozzáférésének feltételei nincsenek összhangban a DSA átláthatósági követelményeivel. Az X-nek most megvan a védekezés joga - de ha a véleményünk beigazolódik, akkor bírságokat fogunk kiszabni és jelentős változtatásokat fogunk megkövetelni."

A bizottság tavaly decemberben indított vizsgálatot az X ellen, az egyik első olyan eljárás keretében, amelyet az újonnan bevezetett DSA alapján indítottak. A bizottság előzetes véleményt tett közzé arról is, hogy az X nem teljesítette a DSA-nak a platformon történő reklámozás átláthatóságára vonatkozó követelményeit. A tisztviselők szerint a közösségi médiavállalat nem kínált kereshető és megbízható hirdetési adattárat. Ehelyett olyan funkciókat és hozzáférési akadályokat vezetett be, amelyek alkalmatlanná tették az adattár átláthatósági célra való felhasználását. Emellett az X nem biztosított a független kutatók számára használható API-t a platformon található nyilvános adatokhoz való hozzáféréshez, hanem "aránytalanul magas díjakkal" akadályokat állított fel - mondta a biztos.

A DSA értelmében a nagy technológiai cégek a globális forgalom hat százalékáig - az X esetében mintegy 2,5 milliárd dollárig - bírságolhatók. Az EB előzetes megállapításainak közzétételét követően az X a Bizottság vizsgálati aktájában található dokumentumok áttanulmányozásával és válaszadással védekezhet.


Musk reagálásában egyáltalán meg sem említette, hogy mi a véleménye a kék pipa megtévesztő voltáról, hanem inkább zsarolással vádolta meg az Európai Bizottságot. "Az Európai Bizottság illegális titkos alkut ajánlott az X-nek: ha csendben cenzúrát vezetünk be anélkül, hogy bárkinek is szólnánk, nem bírságolnak meg minket. "A többi platform elfogadta ezt az alkut. Az X nem." Ebből az biztosan igaz, hogy az EB régi elvárása az összes közösségi platformnál a moderáció (ami nem ugyanaz, mint a cenzúra!) erősítése, másrészt Musk régóta a szólásszabadság élharcosának szereti mutatni magát, persze csak addig, amíg az őt nem érinti hátrányosan.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások