A politikáról is szeretik kérdezni az emberek a chatbotokat

A politikáról is szeretik kérdezni az emberek a chatbotokat

2024. augusztus 20. 08:11, Kedd
A mesterséges intelligencia chatbotok egyre inkább képesek megválaszolni az aktuális kérdéseket, de nem mindig adnak helyes vagy hasznos válaszokat. Ennek ellenére különösen a fiatalok használják a technológiát politikai kérdéseknél.

Egy felmérés szerint a 16 és 65 év közötti németek közül körülbelül minden ötödik használta már a mesterséges intelligenciát, hogy tájékozódjon politikai kérdésekről. 25 éves korig, azaz a Z generációban ez az arány több mint minden harmadik - derül ki az erfurti székhelyű IU International University felméréséből. A magánegyetem mintegy 1200 embert kérdezett meg reprezentatív módon, életkor és nem szerint. "A számok azt mutatják, hogy a technológia egyre elfogadottabb, de persze bőven van még hova fejlődni” - mondta az egyetem kancellárja, Alexandra Wuttig. Feltételezi, hogy nem sokkal a német választások előtt lényegesen többen fognak a ChatGPT-ből és más mesterséges intelligenciával működő rendszereken keresztül tájékozódni.

Kezdetben az MI chatbotok gyakran korlátokba ütköztek, amikor aktuális politikai események felkutatásáról volt szó. Ez főként annak volt köszönhető, hogy a programokat régebbi adatokon képezték ki. A legtöbb chatbot azonban ma már képes naprakész eredményeket szolgáltatni és online keresésekből származó információkat összeválogatni.

A felmérés ugyanakkor szkepticizmust is kimutatott. A válaszadók mintegy 73 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy a mesterséges intelligencia technológiákkal vissza lehet élni az információk manipulálására. Mintegy kétharmaduk aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a hibás mesterséges intelligencia programozás hozzájárulhat az egyenlőtlenségek megerősítéséhez vagy a megkülönböztetés előmozdításához. "Megértem az aggodalmakat, de szerintem ezek az értékek túl magasak” - mondta Wuttig. Németországban más országokhoz képest különösen kritikus a hozzáállás az új technológiákhoz. „Jó lenne, ha mi is jobban koncentrálnánk a lehetőségekre és az időmegtakarításra” - mondta. Akkor Németországban nem jönne elő az a probléma, hogy lemarad más országoktól.

Ugyanilyen fontos, hogy az MI-rendszerek által adott válaszokat mindig alaposan megvizsgáljuk, mondta Wuttig. Hasonló szkepticizmus indokolt, mint például a közösségi médiával kapcsolatban. "Egy chatbotot is egyszerűen meg lehet kérdezni a forrásairól”. Azonban nem minden MI program ad tájékoztatást arról, hogy milyen forrásokból szerzi az információkat. A vállalatok egyébként sem teszik átláthatóvá, hogy a mesterséges intelligencia mögött álló modelleket milyen adatbázisokon képezték ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások