Klipsch Promedia 4.1

Klipsch Promedia 4.1

2001. június 5. 19:29, Kedd


Nem is olyan régen készítettünk itt a Supergamezen egy hangfalrendszer tesztet, melyen három olcsóbb és alacsonyabb minőségi kategóriába tartozó, valamint egy középkategóriás hangfalrendszert vettünk nagyító alá. Abban a tesztben semmi kétségem sem volt, hogy a kiváló minőségű termékeiről híres Altec Lansing cég ATP5-ös hangfalrendszer viszi el a pálmát, de valljuk be, a többi tesztalanyt nem volt túl nehéz legyőznie, és hát nem is egy árkategóriába tartozott azokkal. A teszt után többen érdeklődtek, hogy nem lehetne-e egy Klipsch hangfalrendszer tesztet is készíteni, és akkoriban én erre a kérdésre még nem tudtam konkrét választ adni. Az elmúlt napokban azonban rendkívüli örömmel vettem tudomásul, hogy a Pixel Mulitimédiához megérkezett a Klipsch cég egyik legújabb multimédiás hangfalrendszere, a Klipsch Promedia 4.1.

A Klipsch termékeiről eddig csak jót hallottam, így nagy izgalommal vettem górcső alá az előbb említett terméket, hiszen többek között arra is kiváncsi voltam, hogy a tesztlaborunkban hosszabb ideig (hangkártyateszt) vendégeskedő Altec Lansing ATP5-ös rendszerhez képest vajon hogyan teljesít ez a Klipsch rendszer. A rendszerrel kapcsolatos teszt ismertetése előtt azonban nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy tulajdonképpen mi is ez a Klipsch cég, és lényegében mivel is foglalkozik, hiszen nem biztos, hogy közületek mindenki ismeri ezt a márkanevet.

Klikk ide!
Kattints a képre a nagyításhoz

Céginformációk

A Klipsch cégnek lényegében már egész kis történelme van, hiszen a céget a második világháború után nem sokkal, 1946-ban alapította Paul W. Klipsch, akit a szakmában legendás hangmérnökként tartanak számon. Paul W. Klipsch még a Klipsch cég megalakítása előtt, 1940-ben egy kis bádogházban, az arkansasi Hope-ban készítette el első kísérleti hangszóróját, mely a keresztségben az X-1 kódnevet kapta, és lényegében a későbbi Klipschhorn hangszórók ősének volt tekinthető. Akkoriban a mozikban és a nagyobb koncerttermekben már elég komoly hangosítási rendszereket alkalmaztak, melyeknek azonban számos gyermekbetegsége volt, és amelyeket Paul W. Klipschnek sikerült orvosolnia.

Akkortájt ugyanis nem voltak ritkák a 2-3 méter hosszú, kürt alakú hangkeltő berendezések sem, melyek egyrészt rendkívül helyigényesek voltak, másrészt a hangminőség is hagyott némi kívánnivalót maga után. Klipschnek az az ötlete támadt, hogy a már meglevő hangrendszereket úgy lehetne továbbfejleszteni, hogy a kürt formájú hangcsatorna részüket bizonyos mértékben vissza kellene hajlítani. Az ötletet hamarosan tett követte, és az első Klipsch hangszórók el is készültek, melyeket aztán a mester tanácsa szerint a helyiségek sarkaiban helyeztek el, így a falak lényegében felerősítették a hangot, mely így aztán betölthette az egész helyiséget. A visszahajlított formájú hangszórók segítségével nagyobb hangerőt lehetett elérni és emellett az ilyen típusú hangszórók kevésbé torzítottak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások