Az Intel ellencsapásra készül az olcsó gépek piacán

Az Intel ellencsapásra készül az olcsó gépek piacán

2001. július 29. 13:32, Vasárnap
A világ legnagyobb chipgyártója a közelmúltban elvesztette domináns szerepét az olcsó PC processzorok körében. A rivális AMD Duron processzorai átvették a piac ezen szegmensének vezető pozícióját. Az Intel ezért most ellentámadásba lendül.

Az AMD Duron processzorai mind ár, mind teljesítmény tekintetében lekörözik az Intel hasonló kategóriájú Celeron processzorait, amelyek így nem éppen mondhatók előnyös választásnak. Bár sokak szerint az Intel nem foglalkozik kellőképpen az alsó szegmenssel, a társaság most mégis beleerősít, hogy Celeron rendszerei ismét versenyképesek legyenek.

Mint már beszámoltunk róla, a Pentium III vonal az év végére végleg eltűnik az Intel termékpalettájáról. A Celeron processzorok azonban továbbra is megmaradnak. Az igazság az, hogy a Tualatin Pentium III processzorok átveszik a Celeronok helyét és nevét. Az év végétől a Celeron processzorok gyártása is az új, 130 nm-es eljárással fog folyni, amely lehetővé teszi az órajel további emelését. Az új Celeron CPU-k emellett öröklik a Tualatin Pentium III Coppermine-T magját is, amely nagyméretű, 512 KB L2 cache-sel lesz kiegészítve. A tajvani alaplapgyártók szerint az év végére az Intel processzorok eladásainak 40%-a Celeron processzor lesz.

A nyár végén, valamint ősszel esedékes Pentium 4 árcsökkentéskor a hírek szerint a Celeron processzorok ára is jelentős esésen megy majd keresztül. 2002. második negyedévére az összes Celeron változat 130 nm-es technológiával fog készülni, ami többek között szintén a versenyképes ár miatt lényeges. Az Intel jelenlegi tervei szerint a Celeron vonal legalább 1,3-1,4 GHz-ig el fog jutni. Az Intel tervei szerint az év végére a Celeron processzorok ára mindössze 5%-kal lesz magasabb a hasonló Duron processzorokénál. Mindez azonban csak akkor valósulhat meg, ha az AMD nem csökkenti processzorainak árát.

A jövő évtől az Intel általános célú processzorainak vonala a Pentium 4-ben és a Celeronban merül majd ki. Az alaplapgyártók ennek megfelelően alakítják ki termékeiket. Elmondásuk szerint az új processzorok fogadására képes alaplapok a jelenlegi Celeron-alapú lapoknál hozzávetőlegesen 10%-kal lesznek drágábbak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások