Az év végére várhatók az ATI és nVidia chipsetek

Az év végére várhatók az ATI és nVidia chipsetek

2001. augusztus 5. 14:02, Vasárnap
A közeljövőben mindkét vezető grafikus chipgyártó be szeretne lépni az alaplapi chipkészletek piacára. A gyártók chipkészletei a negyedik negyedévre várhatók, sikerük azonban sokak szerint meglehetősen kétes.

A legfrissebb hírek szerint mind az nVidia nForce chipkészletének, mind az ATI Technologies A3 chipjének megérkeztek a mintapéldányai a nagyobb alaplapgyártó cégekhez. A tömegtermelés azonban csak a harmadik negyedév végén, vagy a negyedik negyedév elején kezdődik meg, így nem biztos, hogy az új chipkészleteket alkalmazó alaplapok még az éven megjelennek.

A chipsetek elterjedése azonban az elemzők szerint könnyen akadályba ütközhet a magas ár miatt. Mivel az integrált grafikus chipsetek általában az olcsóbb gépekbe kerülnek, az nVidia nForce chipek 40-50 dolláros ára könnyen gátat szabhat elterjedésének. Bár az ATI A3 chipjének ára egyelőre ismeretlen, várhatóan nem, vagy nem sokkal lesz olcsóbb, mint az nForce. Az nVidia nem kapott chipset licenszt az Inteltől az új Pentium 4-es processzorhoz. Az Intel vezetők elmondása szerint ennek oka hasonló: a chipóriás szerint egy ilyen drága integrált grafikus chipsetre nincs szükség a piacon. Az nVidia-val ellenben az ATI-nak van Pentium 4 chipset licensze, a társaság a hírek szerint azonban még nagyon messze áll az A3 kiadásától.

Az újalaplapok megjelenése a negyedik negyedév előtt semmiképp nem várható, de az elemzők úgy vélik, a rendszerekkel ezután is leginkább az olyan OEM gyártók gépeiben lehet majd találkozni, mint a Compaq és a Dell, mivel a felhasználók minden bizonnyal nem akarnak majd igen drága, integrált grafikus maggal ellátott alaplapot venni. A várható, méréskelt érdeklődés miatt több alaplapgyártó is valószínűleg csak konkrét rendelésre fog ATI A3, illetve nVidia nForce-alapú alaplapot gyártani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások