Intel Fejlesztői Fórum 2001 Ősz

Intel Fejlesztői Fórum 2001 Ősz

2001. szeptember 8. 22:22, Szombat


A félévente megrendezett Intel Developer Forum konferencián az Intel és szövetségesei rendszeresen bemutatják fejlesztéseik legújabb gyümölcseit, és szó esik azokról az irányvonalakról, amelyeket a jövőbeli fejlesztések követni fognak.

Az idei, őszi Intel Developer Forum (IDF - Intel Fejlesztők Konferenciája) augusztus 27-től 30-ig tartott. A San Jose-ban (Kalifornia) megrendezett konferencián, mint házigazdára, természetesen az Intelre irányult a figyelem döntő része, de a rendezvény arculatába színt vittek a társaság szövetségesei is, akik szintén magukkal hozták újdonságaikat a konferenciára, és jövőt illető terveikről is beszámoltak.

Az idei, őszi IDF fénypontja a Pentium 4-es processzor volt. Bár korábban már sokan eltemették az Intel által kissé kapkodva kifejlesztett processzort, a Pentium 4 jól van, sőt növekedik, fejlődik. Méghozzá nem is akármilyen ütemben. Az Intelnek az IDF konferencia adott alkalmat a két legújabb, 1,9 és 2,0 GHz-es modell hivatalos kiadására, a valódi meglepetés azonban mégsem ez volt. A 130 nm-es technológiával készülő Northwood Pentium 4 változatának 3,5 GHz-es, működő prototípusa sokakat lenyűgözött, a Mobile Pentium 4 bemutatása egy notebookban pedig számos résztvevőt meglepett. Az Intel felvázolta az új Hyper-Threading elnevezésű teljesítménynövelő technológiát, amely eleinte a Pentium 4-alapú Xeonokban, később valószínűleg az asztali és mobil Pentium 4-esekben is meg fog jelenni.


A konferencián az Intel új, IA-64 64 bites archiektúrájára épülő Itanium rendszerek is hírt adtak magukról, de az igazi nagyágyú kétségkívül a processzor utódja, a McKinley lesz, amelynek néhány technikai részletét már elárulta a társaság. Az augusztus végi Intel Developer Forumon ezúttal fontos szerephez jutottak a számítógépek kiegészítő technológiái is amelyek terén jelenleg éppen egy átalakulásnak lehetünk tanúi. A 3GIO (Arapahoe), a USB 2.0 és a Serial ATA mind olyan, szükséges technológiák, amelyek lehetőővé teszik a rohamos ütemben fejlődő processzorok képességeinek hatékony kihasználását, és a gördülékeny adatáramlást a számítógép különféle részegységei között. Az elavult, lassú buszrendszerek és összeköttetési technológiák már jóideje visszafogják a számítógépek teljesítményét, ezért leváltásuk már korábban szükséges lett volna.

Az Intel a konferencián beszámolt a társaság fejlesztés alatt álló, Banias kódnevű mobil processzoráról is, amely a jövő mobil számítógépeinek alapja lehet. A Banias az első olyan x86-alapú mobil processzor lesz az Inteltől, amely már az alapoktól kezdve a mobil eszközök igényeinek megfelelően lett kialakítva. A processzor ennek megfelelően igen alacsony fogyasztást, ugyanakkor jó teljesítményt igér. A konferencia résztvevői emellett egy átfogó képet kaphattak arról, hogyan is képzeli el a világ legnagyobb chipgyártója a nem túl távoli jövőt.

Két új Pentium 4 modell debütált az IDF-en


Louis Burns alelnök
Különböző ipari hírforrások jelentéséből már több, mint két hónapja tudni lehetett, hogy az Intel az augusztusi Intel Developer Forum konferencián fogja útjára bocsátani a Pentium 4-es processzor két új, 1,9 és 2,0 GHz-es változatát. Az új Pentium 4 CPU-k kiadásáról szóló hírt néhány héttel a konferencia előtt maga az Intel is megerősítette.

Az 1,9 és 2,0 GHz-es Pentium 4 változatok a tervek szerint augusztus 27-én, az őszi IDF első napján jelentek meg. A 2,0 GHz-es Pentium 4 kiadásával az Intel kisebb revansot vehetett a konkurens Advanced Micro Devices-en (AMD), amely gyártó az elmúlt évben egy nappal az 1 GHz-es Pentium III kiadása előtt piacra dobta saját, 1 GHz-es Athlon Thunderbird processzorát, elsőként áttörve a régóta várt lélektani határt. Bár az 1 GHz-es órajelű Athlon kiadása csak egy nappal előzte meg a hasonló órajelű Pentium III-at, a valóságban az AMD processzorát jóval hamarabb meg lehetett szerezni a boltokból. Mindez jelentős presztizsveszteség volt a világ legnagyobb chipgyártója számára, főleg amennyiben az Athlon teljesítményét is összevetjük a Pentium III-mal, nem csak az órajelét.

Bár a 2 GHz nem olyan jelentős lélektani határ, mint az 1 GHz volt annak idején, kétségtelenül egy remek, széleskörű marketinglehetőségekkel megáldott sebesség. Az Intel minden erejével azon van, hogy a cég ki is használja az ebből fakadó előnyöket. Az első 2 GHz-es Pentium 4-alapú rendszerek már az IDF-en bemutatásra kerültek, és a nagy számítógépgyártók kínálatában már rendre megtalálható az új processzor. Az Intel emellett költséges reklámkampányokba fogott, amelyekben a cég elsősorban a meglehetősen jól hangzó, könnyen eladható 2 GHz-es órajelet emeli ki, valamint azt a tényt, hogy a 2 GHz-es Pentium 4 jelenleg a leggyorsabb PC processzor, és szinte minden területen -beleértve egyébként az árat is- felülmúlja vetélytársát, az 1,4 GHz-es AMD Athlon Thunderbird-öt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások