Kihal a Floppy és a Soros port

Kihal a Floppy és a Soros port

2001. október 6. 00:29, Szombat
A chipóriás Intel végleg kimondta a halálos ítéletet az immár őskövületnek számító, 1,44 MB-os floppylemez meghajtók, valamint a szintén antik darabként számontartott soros port fölött.

Az Intel, vagyis a világ legnagyobb chipgyártója arra ösztönzi a PC gyártókat, hogy a jövő év második felétől kezdődően ne építsenek 1,44 MByte-os Floppy meghajtót számítógépeikbe, állítja a Register titkos Intel dokumentumokra hivatkozva. A chipóriás azt szeretné elérni, hogy az OEM számítógépgyártók az elkövetkező egy évben fokozatosan kifuttassák a Floppy meghajtókat, és a PS/2 illetve soros portok támagatását is leállítsák. A jóöreg párhuzamos port a jelek szerint még egy ideig megtalálható lesz az új számítógépekben, de az Intel már tervbe vette e szabvány támogatásának leállítását is. Az Intel ütemterve szerint a vállalati PC-k még egy ideig tartalmazni fognak Floppy meghajtót azután is, miután a fogyasztói rendszerek támogatása már leállt.

A Mac felhasználóknak egy ideje már nélkülözniük kell ezen idejemúlt szabványokat, mivel Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója korábban már kitörölte azokat a gépek specifikációjából. Az igazság az, hogy a Floppy meghajtók manapság már nem túlzottan sokmindenre használhatóak, mivel egy 1,44 MB méretű fájl akár e-mailen keresztül is eljuttatható a másik számítógépre, de a CD-RW megoldások is egyre inkább általánossá válnak.

A soros, PS/2, illetve párhuzamos portok helyét a jövő számítógépeiben a USB (Universal Serial Port - Univerzális Soros Port), a FireWire (IEEE1394), valamint a Bluetooth drótnélküli kommunikációs technológia veszi majd át.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások