Lapos külalak

Lapos külalak

2001. október 12. 18:40, Péntek
Rivális technológiák

Számos területen igéretes alternatívát jelenthetnek az LCD paneleknek a plazma kijelzők. Az ilyen típusú kijelzőkben a gázt elektromos áram segítségével plazmává alakítják, amely ultraibolya (UV) fényt bocsát ki. Az UV fény ezután látható fényt gerjeszt a kijelző felületére felvitt foszforrétegen. A plazma kijelzők frissítési ideje rövid, ezért ezek az eszközök alkalmasak gyorsan mozgó képek megjelenítésére is, például televíziókban. A technológiával vékony és könnyű kijelzők építhetőek, amelyek saját fénykibocsátással rendelkeznek, így képük éles szögből is jól látható. A plazma kijelzők hátránya a viszonylag nagy fogyasztás, valamint a katódsugárcsöveknél általában rövidebb élettartam (10 ezer üzemóra). A technológia emellett meglehetősen drága.


Az OLED (Organic Light Emitting Diode - Organikus Fénykibocsátó Dióda) technológia az ipar jelenlegi üdvöskéje, és számos óriáscég komoly összegeket fektetett tökéletesítésébe. A technológia olyan szén-alapú molekulákra épül, amelyek elektromos töltés hatására különböző színű fényt bocsátanak ki. Az OLED előnye, hogy fogyasztása kicsi, a kijelző könnyű, és még az LCD-knél is vékonyabb lehet, saját fénykibocsátással rendelkezik, így éles szögből, illetve sötétben is jól látható, élettartama pedig nagy. Hátránya, hogy még nem kiforrott technológia, elterjedésére egy ideig még várni kell. Leginkább a termelékenységgel vannak problémák, ami miatt egyelőre drága.

A Field Emitter Display (FED - Térkibocsátásos Kijelző) alapelve, hogy a képernyő minden képpontját megtestesítő foszforpontja saját elektronágyúkkal rendelkezik, ellenben a CRT-vel, amely esetében három (RGB) elektronágyú pásztázza végig az egész képfelületet. Előnye, hogy fénykibocsátó, ezért jól látható képet ad, igen vékony, képfrissítése gyors, szerkezete egyszerű. Mivel minden képponthoz több miniatűr elektronágyú kapcsolódik, ha ezek akár 10 százaléka hibás, a fényerőcsökkenés szinte észrevehetetlen, ezért a termelékenység igen jó. Hátránya a viszonylag nagy fogyasztás, illetve a tény, hogy 15 hüvelykesnél nagyobbat ezidáig nem sikerült készíteni belőle. A nagyobb cégek elpártoltak e technológiától.

Az Elektroluminescens (EL - Elektroluminescent) kijelzők szintén olyan anyagokat alkalmaznak, amelyek elektromos áram hatására fényt bocsátanak ki. Előnye, hogy egyszerű körülmények között, olcsón előállítható, képfrissítése gyors, ráadásul szintén fénykibocsátó, ezért jól látható. Hátránya, hogy nem alkalmas nagyfelbontású képek megjelenítésére, így elsősorban szegmentált kijelzőkben, illetve televíziókban jelenthet megfelelő megoldást.

Az LCD kijelzők jövője

Az LCD kijelzők igen magas áruk, valamint viszonylagosan gyenge képminőségük miatt hosszú éveken keresztül csak speciális alkalmazási területeken voltak felhasználva, mint például a különféle hordozható eszközök. Az LCD-k 3-5-szörös ártöbblete a CRT modellekhez képest a nagyobb, 17 hüvelyk fölötti képátlójú modellek esetében ráadásul további, éles növekedést mutat. Az elmúlt években azonban az LCD technológia olyan mértékű fejlődésen ment keresztül, ami egyrészről már megfelelő képminőséget eredményezett, másrészt az előállítási költségeket is sikerült jelentősen csökkenteni. A technológia fokozatos terjedésével a gyártók szállítási mennyisége drasztikusan megnövekedett, ami újabb áresésekhez vezetett.

Alig egy-két évvel ezelőtt egy általános, 14-15 colos asztali LCD kijelző ára jóval 1000 dollár (300 ezer Ft) fölött volt. A technológia térhódítása, valamint a fokozódó konkurenciaharc azonban azt eredményezte, hogy a hosszú ideig tartó, folyamatos árcsökkenések után immár 400 dollár környékére esett az olcsóbb 15 colos modellek ára. Az elemzők szerint a folyadékkristályos kijelzőt alkalmazó asztali monitorok ára az elkövetkezendő időszakban további csökkenést fog mutatni, ez pedig megalapozza a technológia általánossá válását. Számos szakember úgy véli, a katódsugárcsöves monitorok folyamatos technológiai fejlődése ellenére a megoldás felett végleg eljárni látszik az idő. Ezt támasztja alá az a tény is, miszerint egyre több gyártó áll le a CRT egységek gyártásával, és kizárólag az LCD technológiára összpontosít.

Közel van már tehát az az idő, amikor a termetes katódsugárcsöves monitorok, valamint televíziók helyét végleg átveszik a lapos panelre épülő, könnyű, esztétikus, helytakarékos, és nem utolsósorban megfizethető megoldások.


<< Előző oldal  1 2 3 [4] 


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások