Sorra jelennek meg a Windows XP riválisai

Sorra jelennek meg a Windows XP riválisai

2001. október 27. 01:20, Szombat
A héten az operációs rendszereket fejlesztő cégek komoly újdonságokról számoltak be. A legtöbb hírben természetesen a Windows XP szerepel, de emellett nem szabad elfeledkezni a folyamatosan fejlődő Linux operációs rendszerekről sem, amelyek egyre komolyabb riválisaivá válnak a Microsoft termékeinek. Ráadásul a héten olyan népszerű rendszerek újabb verziói kerültek piacra, mint például a Red Hat Linux és a Mandrake Linux. Sőt a SuSE Inc. is a napokban jelentette be, hogy a SuSE Linux disztribúció 7.3-as, végleges változata már kapható.

A legújabb Red Hat Linux 7.2 és a Red Hat Linux Professional számos olyan új funkcióval bővült, amelyek a munkaállomások és a kiszolgáló számítógépek esetében is jól alkalmazhatók. A tűzfal konfigurálása már a rendszer installálásakor elvégezhető, és az USB (Universal Serial Bus) interfészes perifériák is hatékonyabban használhatók. A legújabb Red Hat Linux verziók olyan népszerű alkalmazásokat is tartalmaznak, mint a Nautilus fájlkezelő, a Mozilla webböngésző és a Sun Microsystems StarOffice 5.2 szoftvercsomag. Az új Red Hat Linux Professional változathoz többek között Web szerver alkalmazások és egyéb fejlesztőeszközök is tartoznak. A Red Hat Linux 7.2 ára körülbelül 60 dollár, míg a Professional verzió 200 dollárba kerül.

A párizsi székhelyű MandrakeSoft is bejelentette a legújabb Mandrake Linux 8.1 operációs rendszerét, amely négyféle verzióban érhető el. A Standard Edition 30 dollárba, a PowerPack Edition 70 dollárba, míg a ProSuite Edition 150 dollárba kerül. Például az utóbbi változathoz kilenc CD és egy DVD lemez is jár, amelyeken rengeteg linuxos alkalmazás található. A legdrágább Mandrake Linux verzió a ProSuite Gold Edition, hiszen ez 1190 dollárba kerül, viszont az Intel Itanium processzorokkal is kompatibilis. Az új Mandrake Linux 8.1 operációs rendszerek várhatóan novembertől lesznek elérhetők.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások