Matrix: 3 dimenziós chipek

Matrix: 3 dimenziós chipek

2001. december 5. 16:50, Szerda
Egy Szilícium-völgyi "újonc" társaság azt állítja, készen áll annak megvalósítására, amely már hosszú évek óta foglalkoztatja a félvezetőipar kutatóit: A társaság háromdimenziós chipeket fejleszt.

A Santa Clara-i (Kalifornia) központú Matrix többek között olyan óriáscégek stratégiai támogatását élvezi, mint például a Sony, az Eastman Kodak, és a Microsoft. A társaság olyan 3D memóriachipek kifejlesztésén dolgozik, amelyek a megszokottnál jóval több rétegből épülnek fel. Az új chipek ennek megfelelően inkább mikroszkópikus kockákra emlékeztetnek, nem pedig lapokra.

- Az új módszerrel nincs kárba veszett terület a szilícium lapkán - mondta Tom Lee, aki a Stanford Egyetem egyik professzora, és a Matrix egyik alapítója. A társaság által alkalmazott technika jóval több, mint egy fejlesztői trükk. A lapka jelenleginél hatékonyabb kihasználásával ugyanis drasztikusan lecsökken a szükséges szilícium alapanyag mérete, ami sokkalta olcsóbb chipek előállítását teszi lehetővé. A Matrix elmondása szerint az új technológiához ráadásul még csak új gyártóberendezések sem kellenek, ezért az átállás költségei alacsonyan tarthatók.

A társaság 3 dimenziós chipjei valójában nem teljesen új technológiára épülnek. Több eljárást például a TFT LCD iparból vettek át a fejlesztők. A folyadékkristályos kijelzők gyártói bevált technológiákkal rendelkeznek rendkívül vékony szilícium rétegek létrehozására, amelyeket a Matrix is alkalmaz. Lee elmondása szerint a társaság igyekszik eloszlatni a kétségeket a technológia életképességével kapcsolatban. - Amikor ilyesmit jelent be az ember, az általános reakció az, hogy "ez lehetetlen", vagy "ez értelmetlen". Amikor felvázolod, hogy is működik az egész, mindenki azt kérdezi, "akkor hogyan lehetséges, hogy mások még nem valósították meg?" - mondta a professzor, aki korábban az Advanced Micro Devices-nek (AMD), a Rambus-nak, és a Digital Equipmentnek is dolgozott.

Rich Wawrzyniak, a Semico Research elemzője úgy véli, a Matrix technológiája lenyűgöző, a társaságnak azonban még be kell bizonyítania, hogy a chipek tömegtermelésben is előállíthatók. - Nagy lehetőségek rejlenek a technológiában. Ha memóriachipeket elő lehet állítani az eljárással, akkor mindez más chipek esetében is működni fog - mondta.

A társaság Matrix 3D memory nevű memóriachipjei a tervek szerint jövőre jelennek meg a piacon hordozható eszközök memóriakártyáiban. Az újfajta memóriakártyák jóval olcsóbbnak ígérkeznek, mint jelenlegi flash társaik. Amíg egy 64 MByte-os flash memória jelenleg 38 dollár körüli áron kapható, a Matrix 64 MByte-os 3D memóriája alig 10 dollárba kerül majd. Lee elmondása szerint az új 3D memóriák teljesen kompatibilisek lesznek a piacon kapható flash memóriakártyákkal, ezért igen ütőképes alternatívát jelenthetnek.

A Matrix chipjeinek első mintapéldányai már elkészültek, a tömegtermelés megkezdése a közeljövőben várható. A chipeket a tajvani TSMC gyártja majd, azt azonban nem tudni, melyik elektronikai óriás fogja alkalmazni a chipeket memóriakártyáiban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások