Megjelent a GeForce4!

Megjelent a GeForce4!

2002. február 6. 17:05, Szerda
Az nVidia bejelentette az újgenerációs GeForce4 termékcsaládot, mely a mobil és asztali számítógéppiac minden szegmensében elérhető lesz.

Az újdonságok tömören: nagyobb teljesítmény, új anti-aliasing technológia, mely nem okoz teljesítménycsökkenést, javított többképernyős támogatás, Lightspeed II memória architektúra, 128 bites DDR memóriainterfész egyéb technológiákkal vegyítve a memória hatékonyságának növelésére.

"Ez az nVidia történetének legalaposabb, legszélesebb körű termékbejelentése" - nyilatkozta Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató. "Általában egyszerre csak a piac egy szegmensét támadjuk, de a most bejelentett GeForce4 termékcsalád a mobil és asztali számítógépek minden területén elérhető." Huang elmondása szerint szintén újdonság, hogy az új GPU-t célzottan a síkképernyős multimédiás számítógépek számára fejlesztették ki.

A termékcsalád három fő részre osztható: a GeForce4 Ti 4600 és 4400 nevezhető GeForce4-nek (nfiniteFX II engine, Accuview Antialiasing, nView többképernyős technológia), a tömegpiacra szánt GeForce4 MX 460, 440 és 420 valamivel gyengébb teljesítményű, harmadik pedig a laptopokba szánt GeForce4 440 Go és 420 Go, melyekbe fogyasztáscsökkentő megoldásokat is beépítettek.


Jen-Hsung Huang nVidia vezér egy szilicíumlemezzel

A javított Lightspeed Memory Architecture (LMA) a takarásban lévő felületek kiszámolásának kiküszöbölésére szolgál, valamennyire képes előre megjósolni, mely objektumok megjelenítése felesleges a képernyőn. Az Accuview Antialiasing motor lehetőséget ad a 2x, 4x, Quincunx és az új 4XS mód közötti választásra, ami a képminőség javulását okozza látható teljesítménycsökkenés nélkül. Az nView többképernyős technológia támogatja a CRT, TFT monitorokat és tévéket is.

GeForce4 Ti 4600

Háromszög másodpercenként 136 millió
Fill Rate 4.8 milliárd AA samples/sec
Művelet másodpercenként 1.23 trillió
Memóriasávszélesség 10.4 GB/sec
Maximális memória 128 MB
GeForce4 Ti 4400
Háromszög másodpercenként 125 millió
Fill Rate 4.4 milliárd AA samples/sec
Művelet másodpercenként 1.12 trillió
Memóriasávszélesség 8.8 GB/sec
Maximális memória 128 MB

A cég közlése szerint a GeForce4 MX-et már szállítják, megjelenése a videókártyákban két héten belül várható. A GeForce4 Ti OEM verzió a sajtónyilatkozat szerint 2 hónapon belül, kiskereskedelmi forgalomban 1 hónapon belül kapható, a laptopokban pedig februárban elérhető.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások