Apple Creative Event 2002

Apple Creative Event 2002

2002. március 27. 13:48, Szerda


A hétórás buszozás következtében fellépő enyhe hátfájás, az évszakhoz képest kifejezetten barátságos idő, és két (nagyon finom!) sajtos-szalámis szendvics: Prágában vagyunk, az Apple által rendezett Creative Event-en. A CE most már hagyományosnak mondható, hisz tavaly a mi szépséges székesfővárosunkban került megrendezésre ez az elsősorban a kelet-közép európai piacra koncentráló konferencia, melyen az idén (is) szerencsénk volt részt venni. Az alábbiakban eme három, az Apple termékei, és az azokon futó alkalmazások jegyében eltelt közel három napnak a tapasztalatait szeretnénk megosztani veletek.

Az ACE tulajdonképpen csak március hatodikán kezdődött, de mi már egy nappal korábban korában ott csücsültünk a prágai Konferencia Központ közvetlen szomszédságában található Holiday Inn-ben. Az ok: másnap nem csak az Apple tájékoztatta a nagyérdeműt, hanem a Handspring is bemutatót tartott az összegyűlteknek. A Handsping pedig (aki még nem hallott volna róluk) pedig nem más, mint egy viszonylag fiatal cég – 1998-ban alakultak – akik mára a személyi kommunikációs/ kéziszámítógép piac egyik vezetőjévé, és legnagyobb újítójává nőtték ki magukat. A Handspring bemutató középpontjában új termékük, a Treo állt, melynek régiónkban történő forgalmazását épp aznap jelentette be a cég.
A Treo egy nagyon dizájnos kis kompakt kommunikátor, mely a mobiltelefon és a kéziszámítógép jellemzőit egyesíti magában web-böngészéssel, valamint szöveges üzenetek kezelésével kiegészülve. A Treo kis méretű, alig hosszabb egy átlagos mobiltelefonnál – bár azoknál jóval szélesebb. Súlya csupán 147 gramm, és ebben a kicsi eszközben – felnyitható fedelének köszönhetően – egy viszonylag nagyméretű képernyő is elfér. A szerkentyű újratölthető teleppel, valamint egy praktikus tekerőgombbal is rendelkezik, mellyel egykezes használata is lehetővé válik- ez utóbbit rögtön ki is próbáltuk, és valóban nagyon jól el lehet vele lenni, tényleg nincs szükség mindkét kacsónkra a gyakrabban használt funkciók eléréséhez. Kezelése meglehetősen egyszerű, több ezer bejegyzéses adatbázis képest tárolni, és ezzel alaposan megkönnyíti a felhasználó dolgát hívás/ hívásazonosítás-ügyileg. Hozzáférhetünk vele a nethez is, méghozzá a Handspring (díjnyertes) Blazer böngészőjén keresztül, mely kifejezetten kommunikátorokra lett optimalizálva. A Blazer ráadásul még gyors is, korrekt hozzáférést biztosít szinte bármilyen netes oldalhoz (persze a flash-es huncutságokkal azért még ő sem boldogul el), nem csupán azokhoz, melyek kizárólag mobil hozzáférésre lettek tervezve.

A Treo ugyancsak tartalmazza még a szabvány Palm OS jellemzőket, mint az asztali géppel való e-mail kliens szinkronizálás (például a Microsoft Outlokkal, vagy a Lotus Notes-szal), illetve a több ezer Plam OS alkalmazással való kompatibilitást. A Treonak két változata is létezik: a Treo 180 beépített billentyűzettel rendelkezik, míg a 180g típusjelű modellről ez lemaradt, és a hagyományos, Palm OS-ben már megszokott Graffiti kézírásfelismerést használja. A Handspring ígéretei szerint hamarosan (májusban) egy harmadik modell is kapható lesz majd, ezúttal színes kijelzővel. Mindent összevetve a Treo egy nagyon jópofa kis szerkezet, a bemutató után felmerült bennünk a gondolat, hogy mi lenne, ha eltennék emlékbe egy kis aranyost - sajna visszakérték.

Miután könnyes búcsút vettünk a Treotól, következett látogatásunk igazi célja: az Apple kétnapos termék és alkalmazás bemutatója. Nagyon jó lenne, ha most az írhatnám hogy "Rengeteg újdonságot jelentettek be, és vinnyogva kapartuk a falat a sok érdekesség láttán", de ez nem így volt. Az Apple Creative Event nem a bejelentésekről szól, inkább amolyan kötetlen, workshop jellegű beszélgetés gyártó és felhasználó között, ahol mindent megnézhetsz, megfogdoshatsz és kipróbálhatsz. Az Apple bemutatójának rivaldafényében – természetesen – a vadiúj iMac állt. Mivel az új gépről korábban már olvashattatok nálunk a MacWorld Expo kapcsán, nem akarlak titeket technikai részletekkel untatni, vessünk inkább egy pillantást a masina mögött meghúzódó gyártói/tervezői filozófiára, illetve a személyes tapasztalatainkra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások