W32/Perrun, a JPEG fertőző féreg

W32/Perrun, a JPEG fertőző féreg

2002. június 15. 14:04, Szombat
Az antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó cégek csütörtökön jelentették azt az új vírust, mely digitális képek útján terjed és fertőz, és amely vírusról a számítógépes biztonsági szakemberek egyelőre nem tudják megmondani, hogy pontosan mekkora veszélyt jelent a felhasználókra, illetve jobban mondva a felhasználók számítógépeire. A Network Associates által az első "JPEG fertőző"-nek titulált féreg a keresztségben a W32/Perrun nevet kapta és arról ismerszik meg, hogy két része van: áll egyrészt a féreg lényegi részét képező, úgymond robbanófejét tartalmazó JPEG megfertőzött képből, másrészt pedig abból a vírusprogramból, mely kibontja a féreg által a JPEG képben tárolt adatokat, majd megnyitásukat követően azonnal megfertőzi a mit sem sejtő felhasználók gépén tárolt, addig még "tiszta" JPEG képeket.

Vincent Gullotto, a Network Associates antivírus részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a W32/Perrun féregnek úgymond sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja, vagyis meglátása szerint a most felbukkant féreg sokkal inkább csak egy számítástechnikai érdekességet jelentő programocska, mintsem egy a felhasználókra komoly veszélyt jelentő féreg.

"Mi, a Network Associates szakemberei úgy gondoljuk, hogy a W32/Perrun nem jelent túl komoly és valós veszélyt a felhasználók számítógépeire, éppen ezért a W32/Perrunt a kis veszélyt jelentő férgek közé soroltuk be. Ezzel együtt mindenképpen említésre méltó, hogy eddigi munkánk alatt még sohasem találkoztunk ehhez fogható féreggel" - nyilatkozta Gullotto, majd hozzátette, hogy a W32/Perrun terjedéséhez az szükségeltetik, hogy az adott felhasználó számítógépét először megfertőzze maga a vírusprogram, majd pedig, hogy a vírus ezt követően az adott rendszeren találjon magának JPEG formátumú digitális képeket. Gullotto véleményét egyébként a legtöbb szakértő osztja, azonban egyes szakértők úgy vélik, hogy a W32/Perrunt egyelőre még nem szabad leírni, és jobb felkészülni az esetlegesen széles körben történő támadása ellen.

Fontos megjegyezni, hogy a fertőzött képek önmagukban még semmilyen veszélyt nem jelentenek a felhasználókra, vagyis amíg a W32/Perrun vírusprogram nem fertőz meg egy rendszert, addig bárminemű következmény nélkül nyugodtan meg lehet nyitni a féreg által megfertőzött JPEG képeket. A W32/Perrun egyébként kizárólag Microsoft Windows operációs rendszerrel rendelkező számítógépeken képes terjedni, illetve fertőzni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások