Felfújható űrjárművel kísérletezik az ESA

Felfújható űrjárművel kísérletezik az ESA

2002. július 16. 15:11, Kedd
Egy orosz atom-tengeralattjáróról lőttek fel pénteken egy európai-orosz felfújható űrjármű prototípusát, ami rakományt vagy akár embereket juttathat vissza az űrből a Földre, mondták a tervezők.

A Demonstrator-2-t a víz alól indították útjára a Barents-tengeren állomásozó Rjazan tengeralattjáró fedélzetéről. A szokatlan űrjárművet egy átalakított Volna SS-N-18 interkontinentális ballisztikus rakéta állította pályára, jelentette be az orosz haditengerészet. A projekt az orosz és az európai űrhivatal, valamint a német Astrium cég közös próbálkozása, a gépet az orosz Babakin Űrközpontban tervezték.

"A telemetrikus repülési adatok szerint a Demonstrator-2 pályára állítása és visszatérése a légkörbe sikeresen lezajlott" - idézzük újra a haditengerészet jelentését. A történethez azonban hozzátartozik, hogy az utóbbi napokban helikopterek cikáznak a Kamcsatka-félsziget fölött a visszatért felfújható űrjármű jelei után kutatva, aminek úgy tűnik nyoma veszett.

A teszt modell egy 80 centiméter átmérőjű gömb, mondta Lidia Avgyejeva, a Babakin szóvivője. Kibocsátáskor két vitorlaszerű panelt - az egyik 2,3 méter magas, a másik pedig 3,8 méter magas - fúj fel, egyiket a másikban, majd visszasodródik a Földre. "Rendkívül figyelemre méltó ez a technológia, ami vészhelyzetekben mentésre vagy az űrállomásról rakomány visszajuttatására szolgálhat" - mondta James Oberg, egy houstoni űripari szakértő. Elmondása szerint az Európai Űrhivatal (ESA) különösképpen érdeklődött egy ilyen felfújható visszatérő jármű kifejlesztése iránt, hogy minél gyorsabban visszakaphassák kísérleteiket a Nemzetközi Űrállomásról.

A Babakin Űrközpont részt vesz a Carl Sagan látnok csillagász által finanszírozott Planetary Society napvitorlájának tervezésében is. Tavaly júliusban szintén egy orosz tengeralattjáróról küldték fel az első napvitorla prototípust, ami végül nem ért el elég tolóerőt és nem sikerült a harmadik fokozat leválása, ezért a kísérleti jármű az óceán fenekén landolt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások