Megszámolták a Nagy Piramis köveit

Megszámolták a Nagy Piramis köveit

2002. december 7. 08:13, Szombat
Az Egyiptomi Antikvitások Legfelső Tanácsa megállapította, hogy Hufu gizai Nagy Piramisa több mint egymillió mészkő tömbből áll. A szám kevesebb mint fele a korábban becsült 2,3 millió darabnak, ami azt jelzi, hogy az egyiptomi piramisépítők még annál is szervezettebbek voltak, mint azt korábban gondolták.

A Nagy Piramist nemzeti összefogásnak tartják, melyben minden egyiptomi részt vett, mondta Zahi Hawass a Tanács főtitkára, aki munkatársaival elemezte a 150 méter magas emlékmű megépítéséhez alkalmazott adminisztratív szervezettséget és a munka sémát is.

Lisa Schwappach, a San Joséban található Egyiptomi Múzeum kurátora egyfajta munkaprogramként magyarázta Giza piramisainak 4500 évvel ezelőtti felépülését, ami munkával látta el az embereket, amikor a Nílus évente kiöntött. Mivel az ősi egyiptomi életet a mezőgazdaság jellemezte, munkások milliói ültek hónapokon át tétlenül, várva a víz visszahúzódását.


"Az ősi egyiptomi kormány segített konstruktív elfoglaltságot találni számukra, munkaterveket alkotva a tömegek számára. Alkalmasint ez elégé lefoglalta őket, hogy ne gondolkozzanak a kormány megbuktatásán vagy az adók elleni tiltakozáson" - nyilatkozott Schwappach a Discovery Newsnak.

Elmondta, hogy a munkásokat "csapatokba" osztották, majd ezeket "személyzetekbe" és nagyobb munkacsoportokba szervezték, melyek feltehetően falvaikon, vagy származási helyeiken alapultak, végül a csoportokon belül részlegeket hoztak létre. "A csapatok közötti versengést egy különös kegy mozdította elő, aki ugyanis a legtöbb követ mozgatta meg az adott napon, az felírhatta csapata nevét a piramisra és elmondhatta, hogy közel került uralkodójához! Az egyik csapat a 'Hufu barátai' nevet viselte" - mondta Schwappach, hozzátéve, hogy a piramis építések helyszínein "számtalan munkás gondosan szervezetten dolgozott együtt, ami nagyban hasonlított a modern világ nagy volumenű építkezéseihez".

A régészek szerint a férfiak és a nők is részt vettek a piramisoknál folyó munkálatokban. A nők valószínűleg a szikla törmelékeit tartalmazó kosarakat hordták, melyből a piramisok melletti feljárókat készítették. A köveket, melyek egyenként több mint 2 tonnát nyomtak, ezeken a feljárókon kellett felcsúsztatniuk, majd óvatosan a helyükre rakniuk az egyiptomi munkásoknak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások