Több ezer téves rendelést vont vissza az Amazon.com

Több ezer téves rendelést vont vissza az Amazon.com

2003. január 12. 20:40, Vasárnap
Az online kereskedelemmel foglalkozó Amazon.com több ezer megrendelést utasított el egy csúcskategóriás mobiltelefon készülékre, amelyet egy hiba következtében ingyen lehetett megrendelni a weboldalról.

Az Amazon egyik képviselője szerint a hiba lehetővé tette, hogy a Handspring Treo 300 készüléket ingyen rendeljék meg a vásárlók. A Palm OS alapú, színes kijelzős PDA-mobiltelefon akciós áron is 200 dollárba kerül az online kereskedelmmel foglalkozó weboldalon.

Az Amazon a napokban e-mailben értesítette a vásárlókat arról, hogy hiba történt, ezért a társaság törölte az említett készülékekre vonatkozó megrendeléseket. A hiba csak abban az esetben bukkanhatott fel, ha a készüléket a felhasználó nem közvetlenül az Amazon.com weboldalról, hanem az online kereskedő valamelyik Amazon Associates partnerén keresztül rendelte meg, közölte Patty Smith, a társaság szóvivője.

Az Amazon Associates program mintegy 900 ezer weboldal számára teszi lehetővé, hogy saját weboldaláról megrendeléseket közvetítsen az online kereskedelemmel foglalkozó társaságnak. Smith szerint egyelőre nem tudni pontosan, hány Amazon Associates partneren keresztül érkeztek hibás megrendelések, és az sem biztos, hogy csak az említett Handspring Treo 300 megrendeléseit érintette a probléma. "Mint minden olyan áruház esetében, ahol több tízmillió eladó árucikk található, egyes darabokra hibás ár kerülhet" - mondta Smith.

Komoly problémát jelenthet azonban, hogy az efféle árazási hibák híre az Interneten futótűzként terjed. A mostani, ingyenes mobiltelefon hírét például az online kereskedelmi akciókat figyelő FatWallet.com kürtölte világgá, hogy rövid idő alatt több tízezer vásárló figyelmét keltse fel.

Mint Smith elmondta, az Amazon.com lépése a hibás megrendelések törléséről megfelel a cég üzletszabályzatának, amely a weboldalon is olvasható. A hiba egy új funkcióban, az online tranzakciókat leegyszerűsíteni hivatott úgynevezett Quick-Clickben található.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások