Áprilisban debütálhat a K8

Áprilisban debütálhat a K8

2003. január 17. 15:21, Péntek
A jelenleg hivatalosnak számító májusi - júniusi megjelenés helyett egyes ipari hírforrások szerint várhatóan egy hónappal korábban, áprilisban láthatnak napvilágot az AMD K8-as (Hammer) megoldásai.

Az Advanced Micro Devices-hoz (AMD) közel álló hírforrások szerint az Opteron és Athlon 64 processzorok áprilisban jelennek meg a kereskedelmi forgalomban, nagyjából egyidőben az Intel Spingdale chipkészleteivel. Az előrébb hozott ütemterv ellenére az alaplap- és chipsetgyártók továbbra is úgy vélik, hogy az idei évben még a K7-alapú megoldások fognak dominálni az AMD vonalon.

Ennek oka elsősorban a kezdeti szűkös gyártókapacitás, amely miatt a 8. generációs AMD megoldások az idei évben egyelőre még ritkaságnak fognak számítani. A hírek szerint a K8-as chipek tömegtermelése márciusban kezdődik meg, de eleinte csak meglehetősen kis darabszám mellett, ami hozzávetőleg 20 ezer darabot jelent a hónapban. A kiadást követően növekedni fog a gyártási mennyiség, de a második negyedévben még így is összesen csak mintegy 300 ezer Hammer chip fog elkészülni.

Bár az optimista számítások szerint az Athlon 64 és Opteron processzorokból az év utolsó negyedében már mintegy 4 millió darab fog készülni, az új megoldások csak az AMD szegmens 40 százalékát fogják kitenni 2003-ban.

Ami a chipkészleteket illeti, a VIA Technologies, Silicon Integrated Systems (SiS), illetve ALi Corp. cégek egyaránt, még a tavalyi évben befejezték K8-alapú megoldásaikat, igazodva az AMD eredeti ütemtervéhez. A társaságok így csak azt várják, hogy az AMD a többszöri csúszást követően kiadja az új processzorokat. A három chipgyártó a Hammer chipek bejelentését követően azonnal megkezdi a chipkészletek tömegtermelését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások