A Verizon kiadja a fájlcserélők adatait

A Verizon kiadja a fájlcserélők adatait

2003. június 5. 20:05, Csütörtök
Az amerikai bíróság kötelezte a Verizon Communications-t, hogy haladéktalanul nevezze meg azon négy előfizetőjét, akik nagyszabású illegális zenefájl-cserét végeztek a társaság internetes hálózatán keresztül.

Bár az amerikai telekommunikációs- és internetszolgáltató Verizon Communications fellebbezést adott be a bíróság korábbi ítélete ellen, amely szerint a társaság köteles kiadni a jogsértő tevékenységet folytató felhasználók személyes adatait, a szolgáltató nem kapott haladékot, így kénytelen átadni az információt a lemezkiadóknak. Az ügy másodfokú tárgyalására várhatóan szeptemberben kerül sor, de az érintett felhasználók adatai akkorra már a lemezkiadók birtokában lesznek.

A bíróság mostani határozata azt jelenti, hogy a lemezkiadók a közeljövőben azonosíthatják azt a négy felhasználót, aki állításuk szerint különösen nagy kárt okozott a zeneiparnak a zeneszámok illegális online terjesztésével, és minden bizonnyal azonnal pert is indítanak ellenük.

A személyiségi jogi szakértők szerint az 1998-as Digital Millennium Copyright Act törvény, amely lehetővé tette, hogy a lemezkiadók a felhasználók személyes adatainak átadását követeljék a Verizontól túl messzire megy, sérti a felhasználók személyiségi jogait, és túlzottan nagy hatalmat ad szerzői jogok tulajdonosainak.

A Verizon megtagadta a nagyszabású fájlcserét folytató felhasználók adatainak kiadását, de a lemezkiadók peres úton rákényszerítették a szolgáltatót a lépésre. Az elsőfokú ítéletet követően a Verizon a fellebbezésre való tekintettel haladékot kért a bíróságtól, amely azonban elutasította a kérelmet.

A mostani döntés ellenére a Verizon fellebbezése nem veszítette el értelmét, mivel a per végső kimenetelétől nagymértékben függ, hogy a lemezkiadók a jövőben is kényszeríthetik-e a szolgáltatókat a felhasználók bizalmas adatainak kiadására.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások