A Microsoft megjelenik az antivírus megoldások piacán

A Microsoft megjelenik az antivírus megoldások piacán

2003. június 11. 23:50, Szerda
A Microsoft bejelentette, hogy felvásárolja a bukaresti székhelyű, vírusirtó szoftverek fejlesztésével foglalkozó GeCad nevezetű cég technológiai megoldásait, szellemi tulajdonait, valamint a cég néhány alkalmazottját is át kívánja venni.

A szoftvercég munkatársai a román cég felvásárlását úgy állították be, mint a Trustworthy Computing, vagyis Megbízható Számítástechnika projekt egyik fontos mérföldkövét. Mike Nash, a Microsoft biztonsági megoldások fejlesztésével foglalkozó részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a Microsoft egyelőre nem hozott döntést azzal kapcsolatban, hogy a jövőben pontosan hogyan kívánja hasznosítani a GeCad technológiáit, mindenesetre több mint valószínű, hogy a román fejlesztők munkájával egy a Windows felhasználók által elérhető előfizetéses szolgáltatás keretein belül találkozhatunk majd.

"A felhasználóknak a jövőben lehetőségük nyílik arra, hogy Microsoft féle antivírus megoldásokat vegyenek igénybe. Elsődleges célunk nem más, mint hogy a lehető legtöbb felhasználó számára biztosítsunk védelmet a számítógépes kártevők ellen" - nyilatkozta Nash.

Nash ezenkívül elmondta, hogy a Microsoft-féle Windows Update szolgáltatás a jövőben is teljesen ingyenes marad, vagyis használatáért az MSN Internet szolgáltatástól, illetve egyes online játék szolgáltatásoktól eltérően nem kell fizetni. Nash azzal kapcsolatban egyébként egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy a várhatóan előfizetéses rendszerben beindítandó új antivírus szolgáltatás mekkora extra bevételt hoz majd a szoftvercég konyhájára, ugyanis az új rendszer kapcsán még számos tényező bizonytalan.

A bejelentés kapcsán sokan nem tetszésüknek adtak hangot, mondván, hogy a Microsoft vírusirtó piacon történő megjelenése leginkább ahhoz hasonlítható, ahogy a redmondi székhelyű cég a 90-es években megvetette a lábát az internet böngésző szoftverek piacán. Az antivírus megoldások fejlesztésével foglalkozó cégek részvényeinek értéke egyébként a Microsoft mostani bejelentését követően azonnal csökkenni kezdett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások