Nehezebb helyzetben a pályakezdő informatikusok

Nehezebb helyzetben a pályakezdő informatikusok

2004. január 15. 08:10, Csütörtök
[Menedzsmentforum] Négy-öt éve elég volt egy programozói munkához - kis túlzással - az angol nyelvet alap-középfokon érteni, valamint minimális programozói gyakorlattal rendelkezni. Az ezredfordulótól kezdve azonban az informatikai téren található óriási munkaerő-kereslet az egész világon töredékére zsugorodott. A visszaesés a szoftverfejlesztői-programozói állások esetében volt különösen érezhető.

A programnyelvek ismerete terén a népszerűségi sorrend változatlan. Az adatbázis-programozás területén ma is a legkeresettebbek az Oracle-ismeretekkel rendelkezők. Az objektum-orientált programozásban előtérbe kerültek a Microsoft által favorizált, .NET alapú fejlesztői nyelvek: a Visual Basic .NET, a C+ és a Visual C++. Egyre kevésbé lehet olyan álláshoz jutni, ahol az Assembly, a C, a Clipper, a dBase, a Pascal, az Algol vagy a Fortran nyelv ismerete igényelt.

Keresett nyelv maradt a C++, valamint előnyt jelent a Linux magas szintű ismerete. Professzionális fejlesztési feladathoz pedig a szoftvertervezést és fejlesztést támogató rendszerek (pl. a Rational cég szoftverei, az UML nyelv alkalmazására épülő eszközök) használata is előfeltétel. A .NET alapú platformok mellett továbbra is jól áll a Java. Egyre keresettebbek a J2EE és EJB, illetve XML és SQL ismerettel rendelkező szakemberek. Egyre nagyobb tért hódít a PHP, illetve vele együtt az adatbázisok terén a MySQL.

A vállalati információs rendszerek esetében szinte egyeduralkodó az SAP. Az SAP R/3 alapú rendszertervezői állásokra ugyanakkor egyre kevesebb jelentkezőt vesznek fel, a piac ezen szegmense úgy tűnik telítődött. Jellemzően jóval átlag felett fizetik meg a megfelelő tudással rendelkező fejlesztőket.

A legtöbb álláshirdető tapasztalt munkaerőt keres, így ma rendkívüli módon megnehezedett a pályekezdő informatikusok helyzete a korábbiakhoz képest.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások