Észtország: "Internetet Mindenkinek!"

Észtország: "Internetet Mindenkinek!"

2004. február 6. 18:22, Péntek
[Infinit] Az észt hírközlési miniszter a Microsofthoz fordult annak érdekében, hogy az ország legújabb nagyszabású IT-programja is sikeres legyen.

Nyolc kelet-európai ország informatikai minisztereinek és a Microsoft elnökének, Bill Gates-nek a részvételével zajlott Pozsonyban az a kerekasztal- beszélgetés, amelyen Mezlis Atonen észt gazdasági és hírközlési miniszter azzal az ötlettel állt elő, hogy a szoftveróriás csatlakozzon a balti ország legújabb nemzeti programjához. Észtországban hamarosan nyilvánosságra hozzák az "Internetet Mindenkinek!" projektet, amely nem kisebb célt tűz ki maga elé, mint hogy az ország minden egyes háztartásában, még a legtávolabbi vidéki épületekben is legyen internet-hozzáférés.

Az elképzelés szerint a kormányzat lenne az internetszolgáltató, és ehhez tudna - nem kis - segítséget nyújtani a Microsoft. A hírközlési tárca vezetője úgy látja: a redmondi óriás elsősorban irodai megoldásokat kínál, most azonban olyan egységes szoftvercsomagra lenne szükség, amellyel egy ország teljes lakosságát el lehetne látni otthoni internet-hozzáféréssel. A balti állam tehát egyfajta kísérletet készül tenni, és ehhez hívja partneréül a Microsoftot. A miniszter elmondta: Észtország nem anyagi támogatást, hanem a megszokottól eltérő kereskedelmi és licencpolitikát, valamint rugalmasságot várna a szoftvercégtől.

A balti állam tehát, amely eddig (többek közt) az e-kormányzat terén elért eredményei révén vívott ki nemzetközi elismerést, most újabb nagy dobásra készül. Az észtek ismét rendkívül elszántak: a pénzügyminiszter IT- tanácsadója, Andrus Aaslaid elmondása szerint nem az a kérdés, hogy ez létrejön-e, hanem az, hogy mikor.

Bill Gates jelezte, hogy rokonszenves számára az elképzelés, így nem kizárt, hogy a nemzeti program a Microsoft aktív részvételével zajlik majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások